Trenutno se predvaja:
4. marec 2021 ob 07:17 Novice

Ugodnejši krediti za obnovo starih stavb v Vipavi

Vipavska občina je posodobila pravilnik o subvencioniranju obrestnih mer za najete kredite za izgradnjo, prenovo in nakup stanovanj in hiš. Prednost bodo imele mlade družine in posamezniki, ki se bodo odločili za prenovo starih stanovanjskih objektov.
Foto: Radio Koper/Marijan Močivnik
Foto: Radio Koper/Marijan Močivnik

Občina Vipava že več kot dve desetletji z ugodnejšimi stanovanjskimi posojili spodbuja reševanje stanovanjskega vprašanja njihovih občanov. Zanimanje je precejšnje. Z novim pravilnikom določajo, da so do subvencije upravičeni posamezniki, ki na območju vipavske občine rešujejo svoj stanovanjski problem in so lastniki nepremičnine, imajo sklenjeno prodajno pogodbo ali nameravajo graditi stanovanjsko hišo. Največ točk na razpisu bodo prejeli za prenove starih stanovanjskih objektov, ki so razglašeni za kulturne spomenike oz. se nahajajo na spomeniško zaščitenem območju, ali za nove objekte, ki jih bodo zgradili na mestu starih. Župan Goran Kodelja nam je pojasnil, da "je ogromno starih hiš praznih in hkrati veliko ljudi prihaja na občino in sprašuje, kje je kakšna parcela, mi bi radi gradili. Vsi bi radi gradili na obrobju, in kaj, centri, središča vasi, bodo prazni? To ne gre. Mi želimo spodbuditi prenovo starih hiš."

Po podatkih statističnega urada iz leta 2018 je, na primer, v vipavski občini 780 stanovanj, starejših od 100 let, od tega jih je praznih 35 odstotkov. "En problem je, da lastniki teh starih hiš, po mojih ocenah, držijo previsoke cene, zato ponudba in povpraševanje še nista na stični točki." še dodaja Kodelja.

Podrobnejše pogoje za pridobitev subvencioniranja obrestnih mer za kredite bodo sicer opredelili v javnem razpisu, ki ga bodo predvidoma objavili prihodnji teden. V ta namen je v letošnjem občinskem proračunu rezerviranih 25 tisoč evrov.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki