Trenutno se predvaja:
13. april 2021 ob 10:56 Novice

Ukrepi za obvladovanje epidemije zaostrili stanovanjske stiske

Ukrepi za obvladovanje epidemije so pri številnih prebivalcih zaostrili stanovanjsko stisko. Znatno se je povečal delež tistih, ki za stanovanjske stroške odštejejo več kot 40 odstotkov svojega prihodka.
Čas samoizolacij je razkril, kako pomemben je varen in stabilen dom. Foto: BoBo
Čas samoizolacij je razkril, kako pomemben je varen in stabilen dom. Foto: BoBo

Številni se soočajo z energetsko revščino, zaradi česar živijo v slabo ogrevanih stanovanjih. Stisko zaradi negotovih razmer, med katerimi je tudi nezmožnost plačevanja stroškov za stanovanje, še posebej občutijo najemniki, je med drugim pokazala spletna anketa Inštituta za študije stanovanj in prostora. Omenjena nevladna organizacija zato odločevalce poziva k ukrepom.

Čas zapovedi `ostanite doma´ in samoizolacij je razkril, kako pomemben je varen in stabilen dom. Med epidemijo so stanovanja namreč postala središče življenja, večnamenski prostor, kjer imamo pisarno, šolo, telovadnico, igralnico. Spletna anketa Inštituta za študije stanovanj in prostora ali ISŠP, ki so jo izvedli lanskega novembra in decembra, je pokazala, da ima kar 60 odstotkov od skoraj 800 sodelujočih težave s kakovostjo bivalnih prostorov. Med temi so slaba izolacija, vlaga, puščajoča streha in pomanjkanje naravne svetlobe.

Zaradi manjših dohodkov pa kar četrtina varčuje z energijo pri ogrevanju stanovanja. "Povedali so, da si večjega opravila ne bi mogli privoščiti, če bi bilo to potrebno. Recimo popravila pralnega stroja, ali peči, ali česa takega." nam je povedala ena od avtorjev raziskave o stanovanjski problematiki Maša Hawlina. Zaradi majhnega, nereguliranega najemniškega trga so posebej na udaru najemniki tržnih stanovanj. Več kot četrtina jih za stanovanjske stroške odšteje dobrih 40 odstotkov dohodka. Poleg tega pa "pogosto najemajo na črno, ali imajo v pogodbi napisan drug znesek, kot ga dejansko plačujejo, ali pogodbe niso prijavljene. To pomeni, da nimaš trdne podlage na katero se lahko zanašaš."

Posledica tega je prisotno naraščanje duševnih stisk. Da so bolj razdraženi, da so izgubili občutek varnosti v življenju je odgovorilo dobrih 60 odstotkov anketiranih, skoraj 80 odstotkov je zaskrbljenih za prihodnost. Nevladna organizacija IŠSP odločevalce zato poziva k ukrepanju. Odprejo naj študentske domove, zagotovijo varnost najemniškega trga, subvencioniranje najemnim, dolgoročno najemanje stanovanj. To je še posebej problematično na Obali. Kljub izjemno visokim najemninam, morajo namreč številni stanovanje čez poletje izprazniti za turiste.

Lea Širok


Zadnji prispevki