Trenutno se predvaja:
28. junij 2020 ob 23:07 Novice

Umetniki ves teden ustvarjali na Sinjem vrhu

Sinoči se je na Sinjem vrhu nad Vipavsko dolino zaključil likovni simpozij z naslovom »Slovenija, odprta za umetnost«. Letos so bili v ospredju umetniki, ki imajo korenine v tujini. Njihova dela bo mogoče videti na več razstavah.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V improviziranih ateljejih na Sinjem vrhu, na 1000 metrov nadmorske višine se umetniki dobro počutijo: "Jaz ta prostor doživljam kot nekaj praizvornega in imam občutek, da diham nek prvinski zrak." / "Ustreza mi ta surov, grob ambient z dobrim razgledom, ptičjim petjem in navdihujočo tišino." sta povedala ustvarjalca Aleksij Kobal in Silva Karim. Kot dodaja kipar Marko Zelenko, je simpozij na Sinjem vrhu tudi priložnost za strokovno druženje: "Gre za izmenjavo izkušenj, misli, mnenj, tehnik. To je spodbudno."

Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Zaradi spremenjenih razmer je bila 28. edicija simpozija nekoliko drugačna, saj umetniki iz tujine niso mogli priti, razlaga umetniška vodja Anamarija Stibilj Šajn in dodaja: "Rešitev smo poiskali v tem, da imamo slovenske avtorje in tujce, ki živijo v Sloveniji. Tako smo vseeno dobili nek mednarodni karakter."

Vsak od trinajstih ustvarjalcev je v minulem tednu oblikoval dve deli - sledilo bo več razstav, napoveduje Stibilj Šajnova: "Najprej v decembru v Kosovelovem domu v Sežani, potem v Italiji v Centru Lojzeta Bratuža, nato v Idriji v Razstavišču Nikolaja Pirnata, v Radovljici in Pavlovi hiši v Avstriji."

Minuli teden so v Lični hiši v Ajdovščini odprli razstavo del malega formata.

Ivana Zajc

Na Sinjem vrhu nad Vipavsko dolino se je zaključill likovni simpozij z naslovom »Slovenija, odprta za umetnost«.

Zadnji prispevki