Trenutno se predvaja:
18. februar 2019 ob 10:38Novice

Slovo od glasbenega pedagoga in zborovodje Mirka Slosarja

Težko bi prešteli vse učence, dijake in študente, ki jim je bil učitelj ali profesor, še težje vse pevce, ki jim je dirigiral, pa tudi zborovodje in sodelavce, ki jim je svetoval.
Radio Koper/Jana Jocif|
Mirko Slosar na koncertu ob 40-letnici Mešanega zbora Obala, ki mu je kot ustanovnemu zborovodji podelil častno članstvo. Foto: Jana Jocif

Mirko Slosar se je rodil na Reki, otroštvo pa je preživel v domačih Jelšanah. Diplomiral in doktoriral je na ljubljanski Akademiji za glasbo, magisterij iz zborovskega dirigiranja pa je opravil v Beogradu.

Kot pedagog se je uveljavil tako v Kopru kot na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, nekaj let pa je bil tudi naš radijski sodelavec, glasbeni producent pa tudi urednik. Poleg stanovskih nagrad je največ priznanj prejel kot zborovodja koprskega gimnazijskega in Mešanega zbora Obala.

Njegovo strokovno delo in umetniška potenca sta prepričala številne žirije državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot mentor in dirigent Učiteljskega zbora Emil Adamič je vzgojil vrsto slovenskih zborovodij in tako postal eden pomembnih nosilcev razvoja slovenskega zborovstva. Med številnimi pevskimi sestavi, ki jih je Mirko Slosar vodil, so bili tudi Obalni in Tržaški oktet ter Portoroški zbor.

V zadnjih letih je svoje strokovno znanje razdajal pevcem moškega zbora Dragotin Kette v Ilirski Bistrici in postal častni član Mešanega zbora Obala iz Kopra. Za svoje strokovne in umetniške zasluge je prejel tudi Gallusovo plaketo in Bronasto plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Sicer pa lahko še veliko več izvemo iz oddaje, ki smo jo posneli ob njegovi 75-letnici, pred približno letom in pol, ko ga je pred svoj mikrofon Branka Kljun.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki