Trenutno se predvaja:
12. januar 2021 ob 06:40 Novice

Univerze skrbi, kako bo z letošnjim akademskim letom

Na visokošolskih zavodih so zaskrbljeni zaradi podaljševanja učenja na daljavo.
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

To študentom sicer ne predstavlja večjih težav in poteka tekoče, vendar pa ne zagotavlja popolnega študijskega procesa in ne more enakovredno nadomestiti predavanj v predavalnicah, opozarjajo. Prvi semester študijskega leta 2020/21, ki se uradno zaključuje v petek, je bil tako močno okrnjen. Tudi zato, ker je veliko študentov ostalo brez praktičnega učenja, ki je pogoj za izpite.

Na primorski univerzi je zaradi onemogočenega praktičnega učenja najbolj na udaru več kot tisoč petsto študentov Fakultete za vede o zdravju in naravoslovnih programov Famnita, kot sta sredozemsko kmetijstvo in varstvena biologija.

Zato bi univerza praktični pouk rada začela izvajati čim prej. Temu cilju so prilagodili tudi študij na daljavo. Namestnik rektorice Aleš Oven: "Tudi urniki so bili tudi prilagojeni, da so bila predavanja bolj pospešena, zato da takoj, ko se lahko začnemo vračati, lahko v večjem obsegu delamo vaje, da bodo študenti sploh lahko izpolnili pogoje za pristop k izpitom."

Prav tako še ni jasno, kdaj in kako bodo potekali izpiti. In kaj bo, če se študenti ne bodo mogli čim prej vrniti k praktičnemu delu študija?
Oven pove: "Tu za enkrat še ni odgovora, s tem da določeni poklici so regulirani ali nacionalno ali evropsko. Tu bo treba najti način, da se to izvede."

Sicer pa je pouk v predavalnicah, ob upoštevanju vseh protikoronskih ukrepov mogoč, poudarjajo na primorski univerzi. To so pokazale tudi izkušnje ob začetku študijskega leta, ko so študij v večji meri organizirali na daljavo, v prostorih pa je potekal v manjših skupinah. Oven razloži: "Tudi podatki, ki smo jih mi imeli glede okužb so kazali, da so zadeve delovale."

Praktično učenje bodo morali zagotoviti tudi študentom iz tujine. Teh je na vseh programih okrog tisoč. Šele nato se bo lahko začel drugi semester, poudarja Oven in dodaja, da bodo morali biti nekateri študenti očitno spet pripravljeni študirati poleti. No, ko se bodo vrnili v predavalnice, bodo študenti koprske Fakultete za managment že imeli nove prostore v nekdanji srednji tehniški šoli v centru mesta, ki jih v prihodnjih dneh čaka tehnični pregled. Za kampus Livade v Izoli, ki je od požara leta 2017 zaprt, pa naj bi se kmalu začela obnova.

Lea Širok


Zadnji prispevki