Trenutno se predvaja:
6. marec 2021 ob 21:14 Novice

Odprt novi nadzorni center za varnost prometa na morju

Uprava za pomorstvo je v petek na svojem novem sedežu ob koprskem pristanišču uradno odprla novi Center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju.
Jadran Klinec, Jernej Vrtovec - prerezala trak novega nadzornega centra za varnost na morju. Foto: Radio Koper
Jadran Klinec, Jernej Vrtovec - prerezala trak novega nadzornega centra za varnost na morju. Foto: Radio Koper

Uprava za pomorstvo je ob prihajajočem Dnevu pomorstva, 7. marcu, dobila zeleno luč za vzpostavitev sistema za spremljanje ladijskega prometa ali VTS sistema, je v petek dopoldan v Kopru ob uradnem odprtju novega nadzornega centra za varnost prometa na morju in posredovanje v nesrečah povedal direktor Uprave Jadran Klinec. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je po krajši slovesnosti izpostavil, da je naložba v nadzorni center pomembna za celotno državo.

Večjo varnost prometa na morju omogoča nadzor z najsodobnejšo programsko opremo, povezano z okrepljenim radarskim sistemom in novo mrežo za nadzor vremena, v katero je povezanih 11 točk ob obali. Ob tem se je kar za 70 odstotkov zmanjšala možnost nesreč, kar je ključno, je poudaril Minister Jernej Vrtovec: "Imamo tudi specifično morje, kjer je nizka globina, velika frekvenca prometa. In resnično moramo poskrbeti najprej za varnost."

Radar za detekcijo plovil in oljnih madežev na Debelem rtiču omogoča pravočasen odziv v primeru nesreč v Koprskem in v Tržaškem zalivu. Nadzorniki zdaj lahko sproti spremljajo vse plovne poti, pojasnjuje direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec: "Vsaka deviacija s plovne poti in že začne zvoniti alarm. Vsaka prehitra vplovitev, spet se sproži alarm. Številna orodja nadzornikom pomagajo pri hitrejšem odzivanju. Se pravi, prej kot imaš informacijo, hitreje lahko sprožiš reševalno akcijo."

Sodoben center za varnost prometa na morju je tudi prvi in nujen korak k vzpostavitvi sistema za nadzor plovbe ali VTS sistema, za kar je Uprava tudi dobila zeleno luč ministrstva in že pripravlja ustrezne pravne podlage. Drugi korak bo pridobiti izobražen kader. "Kader mora biti strokovno usposobljen za te zadeve. To počnejo akreditirane ustanove, ki pregledajo program izobraževanja in usposabljanja in izdajo ustrezno certifikacijo" še dodaja Klinec.

Na Upravi računajo na šest dodatnih zaposlitev. Z VTS centrom bo vendarle izpolnjen tudi eden od ciljev Resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije, še poudarja Klinec. Od njenega sprejema, 7. marca 1991, letos mineva 30 let.

Lea Širok


Zadnji prispevki