Trenutno se predvaja:
21. januar 2019 ob 09:27Novice

Uprava za pomorstvo vzpostavlja krizni center za nadzor prometa in nesreč

Uprava za pomorstvo vzpostavlja nov sodoben krizni center za nadzor prometa in nesreč. Z nadgradnjo celotne dozdajšnje opreme bodo bolj učinkoviti pri zaznavanju ter odzivanju na okoljske in prometne nesreče.
Radio Koper/Lea Širok|
Ta mesec iz finske ladjedelnice prihaja težko pričakovano ekološko plovilo, ki ga bodo najprej testirali v Pulju. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Operativni del kriznega centra bo umeščen v prostore novega sedeža Uprave, radarska in signalna mreža pa bo razporejena od Slavnika do piranske punte. Na upravi računajo, da se bodo v novi sedež preselili konec februarja.

Samo v koprsko pristanišče letno vpluje in izpluje dva tisoč tovornih ladij. Prišteti jim je treba še okrog 14 tisoč registriranih plovil. Pa tudi tovorne ladje, ki so namenjene v italijanska pristanišča. Promet v tem delu severnega Jadrana se dodatno zgosti v turistični sezoni. Vse to povečuje možnosti nesreč. Uprava za pomorstvo na leto zabeleži okrog 130 prometnih in okoljskih incidentov. Z novim kriznim centrom pa se bo bistveno zmanjšalo tveganje tudi za velike nesreče, pojasnjuje direktor Jadran Klinec.

"Moramo se zavedati, da se v pomorstvu zadnja leta srečujemo s številnimi izzivi. Najbolj kritične so nepredvidljive vremenske ujme, ki vsakič botrujejo nesrečam. Ob tem se povečuje trend prometa, še bolj pa velikost ladij."

Krizni center, s katerim bodo, kot računajo, še letos nadgradili video nadzor, posodobili komunikacijo in dobili nove vremenske senzorje, bo stal dva milijona dvesto tisoč evrov. Uprava za pomorstvo je zanj pridobila milijon šesto tisoč evrov iz kohezijskih sredstev, ostalo bo šlo iz državnega proračuna. Krizni center bo tudi dobra podlaga za vzpostavitev službe za nadzor prometa.

"Kar bi zahtevalo dodaten turnus ljudi oziroma najmanj 12 novih ljudi, če bi res hoteli biti primerljivi vsem ostalim državam v svetu."

Pomembno nadgradnjo bo zaenkrat dobila služba za varovanje obalnega morja, saj v Koper v prihodnjih dneh iz finske ladjedelnice prihaja tudi 15- metrsko ekološko plovilo, ki bo služilo za posredovanje ob onesnaženjih in za druge naloge. Predvidoma prihodnje leto pa bo pred novim sedežem uprave urejeno tudi manjše pristanišče za vsa njena plovila.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki