Trenutno se predvaja:
20. januar 2021 ob 08:00 Novice

Upravitelja Jernejevega kanala mora potrditi občinski svet

Podjetje Okolje še ni prevzelo v upravljanje Jernejevega kanala. Vodno dovoljenje imajo že od oktobra lani, a upravitelja mora potrditi občinski svet.
Na Okolju upajo, da bo ta točka uvrščena na prihodnjo sejo. Na piranski občini odgovarjajo, da bodo svetniki o tem razpravljali kmalu. Foto: Radio Koper
Na Okolju upajo, da bo ta točka uvrščena na prihodnjo sejo. Na piranski občini odgovarjajo, da bodo svetniki o tem razpravljali kmalu. Foto: Radio Koper

Okolje je lansko jesen pridobilo tudi soglasje za vzdrževanje in ureditev pristanišča Jernejev kanal skladno z že obstoječimi idejnimi zasnovami. Upravljanja s tem območjem, kjer je brez dovoljenja privezanih več kot 230 plovil, pa še niso začeli izvajati. Podlaga za upravljanje je namreč ustrezno dopolnjen Odlok o pristaniščih. Direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič upa, da bodo piranski svetniki na prihodnji seji odlok potrdili po skrajšanem postopku: "Tako da bomo lahko še spomladi začeli z urejanjem kanala in da bomo poletje dočakali v lepši podobi tega območja."

Potrditev odloka jim bo omogočila, da bodo lastnikom na črno privezanih plovil lahko začeli zaračunavati vzdrževalnino. Nato bi krajevno pristanišče uredili.

Mišič je povedal: "V kolikor bi bila dobra volja, bi lahko najeli posojilo do milijona evrov in Jernejev kanal uredili že v dveh letih. To bi bilo realno."

Prebivalci sicer želijo, da bi do privezov najprej prišli na vrsto domačini. Po veljavnem odloku je do priveza upravičen lastnik plovila, ki ima najmanj pet let stalno prebivališče v občini Piran. Ta pogoj, dodaja Mišič, je mogoče še zaostriti: "Vendar je potrebno upoštevati tudi ustavne pravice državljanov. In tukaj smo na tankem ledu, kaj lahko zapišemo v odlok in česa ne."

Krajevna pristanišča so tudi v piranski občini namenjena domačinom, za ostale lastnike plovil pa so na voljo marine vzdolž slovenske obale, še dodajajo na Okolju.

Lea Širok


Zadnji prispevki