Trenutno se predvaja:
21. januar 2020 ob 14:59 Novice

Uredili dostop do Slovenskega stalnega gledališča v Trstu

Pred Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu so danes predstavili prenovljeno ploščad pred vhodom. Predel ob cesti, ki odslej omogoča varnejši dostop do gledališča, je obnovila tržaška občina.
Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

V ulici, kjer domuje Slovensko stalne gledališče v Trstu, so pred vhodom razširili ploščad in prenovili prehod za pešce. S tem je dostop, predvsem za mlajše obiskovalce bolj varen, je povedala predsednica gledališča Breda Pahor:

"Bilo je vse zelo ozko, ljudje se niso imeli niti kje ustavit pred vstopom v gledališče. To je bilo nerodno, ko je šlo za otroške in maldinske predstave. Prihaja končno do izraza ta smisel, ki ga je arhitekt stavbe hotel utisniti svojemu delu."

Pobuda za obnovo je bila dana že pred leti, pravi tržaška občinska svetnica Valentina Repini:

"Glede na to, da gledališče in kulturni dom je potreboval en bolj dostojanstveni dostop do hiše."

O novi pridobitvi predsednik Sveta slovenskih organizacij, Walter Bandelj:

"Položitev kamenčka, ki postane skala, da dokončno pridemo tudi do vseh rezultatov, ki jih slovenska narodna skupnost čaka. To mislim ne samo na današnjo otrvoritev, pač pa tudi Narodni dom."

Prizadevanja so bila, da bi se predel ulice, kjer je gledališče, poimenoval po fotografu Mariu Magajni, pravi predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze, Ksenija Dobrila:

"Zaradi pravilnika, ki ureja toponomastiko, to ni bilo mogoče. Obstaja možnost, ko bo prišlo do preureditve urbanistične preureditve starega pristanišča, da bi tam našli prostor, da bi se obeležilo tudi slovensko prisotnost v mestu."

Prihodnji mesec naj bi sicer tržaška občina postavila spominsko obeležje na rojstno hišo Žige Zoisa, ki se nahaja v središču Trsta.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki