Trenutno se predvaja:
12. april 2021 ob 14:42 Novice

Urejanje poti ob Kornu v znamenju nesoglasij

Danes naj bi se v Novi Gorici začela dela ob potoku Korn, s katerim bodo ob njegovi južni, športni poti uredili kolesarske in pešpoti.
Ob potoku Korn je sedaj neurejena vzdrževalna pot, ki je namenjena posegom v vodno območje potoka. Foto: Primorske novice
Ob potoku Korn je sedaj neurejena vzdrževalna pot, ki je namenjena posegom v vodno območje potoka. Foto: Primorske novice

Deževno vreme je gradbincem prekrižalo načrte, česar pa so se razveselili stanovalci ob Kornu. Ti podpirajo gradnjo pešpoti, ne želijo pa, da se zeleni pas ob potoku dodatno skrči še za gradnjo kolesarske poti. Ustanovili so Društvo za ohranitev Korna, ki si bo prizadevalo, da preprečijo to namero.

Ob potoku Korn je sedaj neurejena vzdrževalna pot, ki je namenjena posegom v vodno območje potoka. Pot uporabljajo tudi pešci in kolesarji. Prav zato se bodo v prihodnjih dneh lotili del, s katerim bo pot postala delno rekreacijska in kolesarska, delno pa vzdrževalna, razlaga vodja kabineta župana na mestni občini Gorazd Božič: "Za začetek bo izveden kolesarski del med mostičkom v šolskem kareju, to je med Franom Erjavcem do Dijaškega doma proti priklopu na Kosovelovo ulico, in sicer v obliki kolesarske poti, potem naprej do priključka na Kosovelovo ulico pa kot pešpot."

Stanovalci, ki živijo v blokih ob Kornu, menijo, da pešpot povsem zadostuje. Nasprotujejo temu, da bi v načrtovanem trimetrskem pasu dodatno posegali v zelenico in jo namenili še za kolesarsko pot. "Mi podpiramo to idejo, da ostane zeleno. Zelena in lepa utrjena sprehajalna pešpot. Brez kolesarjenja! Če že delajo kolesarsko na sosednji Delpinovi ulici, naj ta košček pustijo pri miru. Mi nismo proti, da se kaj gradi, ampak da se ne uničuje."

Na mestni občini so povedali, da so že v preteklosti načrtovani projekt prilagodili glede na pripombe tamkajšnjih prebivalcev. "In zato smo tudi po dolgih in večkratnih pogovorih s prebivalci ob območju Korna projekt spremenili in del kolesarske poti skrajšali."

Urejanje poti ob Kornu je sicer delno sofinancirano s strani EU, v sklopu kolesarske povezanosti po urbanem centru Nove Gorice. Pogodbena vrednost projekt znaša 300 tisoč evrov.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki