Trenutno se predvaja:
24. april 2019 ob 10:04Novice

Uspešno zaključili prvi remont agregata hidroelektrarne Avče

Soške elektrarne so pred dnevi uspešno zaključile prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne (ČHE) Avče, ki obratuje od leta 2010 in je še vedno edina te vrste v Sloveniji. V tem času so opravili tudi posodobitve programske opreme sistema vodenja.
ČHE Avče
ČHE Avče je ob vse večjem deležu sončnih in vetrnih elektrarn vse pomembnejša kot hranilnik viškov električne energije. Foto: ČHE Avče

Po osmih letih obratovanja edine črpalne hidroelektrarne v Sloveniji so uspešno izvedli remont agregata. Izvedlo ga je japonsko podjetje, ki je agregat izdelalo, zaključili pa so dva tedna pred načrtovanim rokom, je povedal direktor Radovan Jereb:

"Predstavniki izvajalca japonske koorporacije H&Hydro je izjavil, da je črpalna hidroelektrarna boljša kot leta 2010, ko je pričela z obratovanjem."

Pomen edine tovrstne elektrarne v Sloveniji narašča.

"Zmeraj večji delež razpršenih obnovljivih virov energije, kot sta sonce in veter, zahtevajo vse večje kapacitete hranilnikov za izravnavanje proizvodnje s porabo električne energije na drugi strani in z vzdrževanjem stabilnosti sistema."

Zato se bo njena vloga v prihodnosti še povečevala. ČHE Avče letno povprečno proizvede 280 giga vatov električne energije in med drugim zagotavlja sistemske rezerve in regulacije, ki so nujno potrebne za zagotavljanje stabilnosti obratovanja elektroenergetskega sistema. Zato predstavlja enega ključnih elektroenergetskih objektov v Sloveniji.

Ingrid Kašca Bucik


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki