Trenutno se predvaja:
25. november 2020 ob 14:17 Novice

Ustavno sodišče je pritrdilo občini Tolmin

Ustavno sodišče je soglasno pritrdilo mnenju občine Tolmin, ki je pred časom vložila presojo za oceno ustavnosti 121. člena Zakona o lekarniški dejavnosti.
 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Opozorili so namreč, da koncesionarji, ki so pogodbo o lekarniški dejavnosti sklenili po uveljavitvi Zakona o javno-zasebnem partnerstvu, torej po letu 2007, lahko sklenejo pogodbo za najmanj 15 do največ 30 let, medtem ko so pred tem koncesije zgolj fizičnim osebam lahko podelili tudi za nedoločen čas.

Nekateri zasebni zdravstveni delavci, ki so opravljali lekarniško dejavnost, so se nato preoblikovali v gospodarsko družbo, s tem pa bi občine izgubile vsakršen vpliv na koncesijo.

Na to Občina Tolmin ni želela pristati, utemeljuje župan Uroš Brežan: "Motilo nas je, da lahko nek zasebnik sam preoblikuje podjetje in pridobi koncesijo za neko javno službo za neomejen čas brez kakršne koli besede lokalne skupnosti o tem, komu se ta koncesija podeljuje; in da imajo koncesije v svoji naravi dva bistvena elementa - prvi je odplačnost, drugi pa je začasnost. Nič od tega v tej zakonodaji ni bilo upoštevano in v pobudi naše lekarne tudi teh stvari ni bilo."

Državni zbor mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta.


Zadnji prispevki