Trenutno se predvaja:
28. julij 2020 ob 08:03 Novice

V Ajdovščini bodo gradili novo ribogojnico

Zgradili jo bodo ob reki Vipavi, kjer je nekdaj že stal podoben obrat. To bo druga ribogojnica lokalne ribiške družine. V njej bodo gojili šarenke za prodajo.
Šarenke spadajo med postrvi - imenujejo jih tudi mavrična postrv ali ameriška postrv - in so v prehrani zelo cenjene. Foto: Ribiška družina Ajdovščina
Šarenke spadajo med postrvi - imenujejo jih tudi mavrična postrv ali ameriška postrv - in so v prehrani zelo cenjene. Foto: Ribiška družina Ajdovščina

Ajdovska ribiška družina že desetletja vodi ribogojnico ob hidroelektrarni na reki Hubelj. Tu vzrejajo soške postrvi za izpust. Nov obrat za gojenje rib bodo postavili ob reki Vipavi. Povpraševanje po svežih ribah je namreč veliko. O načrtih predsednik Ribiške družine Ajdovščina David Marc:

"Gojili bomo šarenko. Namen je, da se bo prodajala tako za fizične kot za pravne osebe. Cilj je, da naša ribiška družina dobi stalen vir prihodkov, da bomo lahko z ajdovskim ribolovnim okolišem čim bolje gospodarili."

V prihodnjih tednih bodo dokončno uredili dokumentacijo, je prepričan sogovornik, ki napoveduje:

"Moj načrt je, da bomo prihodnje leto okrog velikonočnih praznikov že imeli ribo z naše ribogojnice."

Med 110. člani ajdovske ribiške družine je mnogo mladih. Za njeno delovanje ljubiteljski ribiči vlagajo veliko prostovoljnega dela. Kot poudari Marc, se to obrestuje, saj je njihov ribolovni revir znan tudi v mednarodnem prostoru:

"Tako imamo Japonce, Novozelandce, Američane, Francoze, Italijane in Poljake - ljudje z vsega sveta so že lovili v naši Vipavi."

Letošnjo sezono kljub spremenjenim razmeram beležijo dober obisk.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki