Trenutno se predvaja:
27. junij 2020 ob 11:41 Novice

V Ajdovščini mlade vključujejo v lokalno skupnost

V Občini Ajdovščina mladim ponujajo program, v katerem lahko pomagajo drugim in so na najrazličnejše načine dejavni v skupnosti.
Podelitev priznanj ob koncu projekta pred ajdovskim mladinskim centrom. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Podelitev priznanj ob koncu projekta pred ajdovskim mladinskim centrom. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Čeprav so ga letos izvedli prvič, je bil odziv velik. Gre za akcijo mladost na burji, ki povezuje vrtce in osnovne ter srednje šole na tem območju. Ni pomembno le šolanje, ampak tudi dejavno preživljanje prostega časa, so prepričani v programu Mladost na burji. Okrog 1800 učencev vseh starosti - od vrtca do srednje šole - se je letos vključilo v lokalno skupnost. Kot so povedali udeleženci, je bila izbira dejavnosti pestra: "Pomagali smo na različnih prireditvah, jaz sem plesala, se ukvarjala s športom, pomagala sem mlajšim, sošolcem pri domači nalogi. Druge sem spodbujala, da delajo dobre stvari."

"Ukvarjali smo se s prostovoljstvom, z mlajšimi, z varstvom otrok, s športom in ustvarjanjem."

"V domačem kraju sem pomagal krajevni skupnosti med delovnimi akcijami. Sodelujem tudi pri taborniki."

Kaj želijo z akcijo doseči, razlaga župan Tadej Beočanin: "Po eni strani krepiti naše otroke in mladino tako, da ob siceršnjem šolanju naredijo še nekaj zase, za prijatelje in za skupnost kot celoto." To spodbuja aktivno državljanstvo, je prepričana Urška Milač z Inštituta za mladinsko politiko, kjer so projekt pripravili: "Tako se začnejo mladi, učenci in otroci že zelo zgodaj aktivno vključevati v skupnost, učijo se pomagati posamezniku, skrbijo za svoje zdravje in se zanimajo za svoj poklic. Se pravi, da jim je mar, kaj počnejo v svojem prostem času."

To so ob pomoči učiteljev počeli skozi celotno šolsko leto. Dejavnosti bodo ponovno zagnali jeseni.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki