Trenutno se predvaja:
7. december 2018 ob 10:55Novice

V Bovcu se 15 odjemalcev že greje na lesno biomaso

Prvo študijo izvedljivosti za daljinsko ogrevanje v Bovcu so sicer naredili že pred več kot desetletjem, a je kasneje projekt padel v vodo.
V bovški industrijsko-obrtni coni so odprli daljinsko ogrevanje na lesno biomaso. Foto: Pixxelpoint

S pomočjo nepovratnih evropskih kohezijskih sredstev so letos uspeli zgraditi kotlovnico z dvema 500 kW kotloma ter kilometer in pol dolg toplovod, Občina Bovec pa je za proizvodnjo in dobave toplotne energije ustanovila javno podjetje.

Čeprav je bilo med poletjem zaradi gradnje in posledično polovične zapore glavne ceste kar nekaj negodovanja med Bovčani, se - kot so na občini napovedali spomladi - 15 odjemalcev več kot teden dni že greje na lesno biomaso. Po besedah župana Valterja Mlekuža je naložba vredna 1,1 milijona evrov.

»600.000 evrov smo dobili nepovratnih, ostalo pa smo založili oz. vzeli ugoden kredit - moratorij je dve leti in se bo odplačeval s prihodki. Seveda pa je tu velik odjemalec občina - vrtec, kulturni dom, osnovna šola, telovadnica, občina.«'

Za kar so doslej plačevali med 100.000 in 120.000 evrov. Prihranek bo velik, ocenjuje v. d. direktorja DOLB Bovec Silvo Hrovat.

»Tako da v prvi fazi računamo 15 % prihrankov pri kurilnem olju, in 30 % pri plinu.«

V prihodnosti pa še več, saj upajo, da bodo vsaj polovico surovine za lesne sekance kupovali na Bovškem, ki je 60-odstotno pokrita z gozdovi, še pravi Hrovat.

»Že zdaj pri tem jesenskem vetrolomu nam je AS Čezsoča ponudila 150 kubikov materiala zastonj, kar je zelo pohvalno. Les mora biti star pol leta, da se posuši, da pride do 30-40 % vlage.«

Zaradi dobrega odziva že razmišljajo o drugi fazi gradnje daljinskega ogrevanja, v kateri bo možen priklop še za novih 15 odjemalcev.

Mariša Bizjak


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki