Trenutno se predvaja:
27. februar 2020 ob 06:53 Novice

V Bovcu se na lesno biomaso ogreva 21 odjemalcev

Pred dobrim letom so se v Bovcu začeli ogrevati z lesno biomaso. Za proizvodnjo in dobavo toplotne energije je Občina ustanovila javno podjetje DOLB Bovec. V prvem letu je podjetje poslovalo uspešno.
Bovec. Foto: MMC RTVslo
Bovec. Foto: MMC RTVslo

Zaenkrat pa je na daljinsko ogrevanje z lesno biomaso priključenih 21 odjemalcev. Konec leta 2018, ko so v Bovcu ustanovili DOLB, se je na lesno biomaso že ogrevalo 15 odjemalcev, po dobrem letu jih je 21. Večinoma gre za večje objekte, kot so šola, občina, gostinski lokali in hoteli ter industrijski obrati. Nekaj je tudi domačinov, pojasnjuje župan Valter Mlekuž: "Zdaj tudi z novo vpadnico v Bovec, ki jo bomo v marcu nadaljevali in dokončali, smo tudi do tiste veje zapeljali DOLB, tako da so se domačini kar priklapljali."

V DOLB-u načrtujejo tudi povečanje števila odjemalcev. Direktor Branko Hrast nam je pojasnil, da "obstaja tudi povpraševanje, obstajajo načrti po širitvi. Širitev se bo, kot trenutno kaže, tudi zgodila takrat, ko bo nabor teh kandidatov ali pa odjemalcev toliko velik, da bo opravičeval širitev in investicijo."

Lesno biomaso oziroma sekance DOLB Bovec kupuje. Ker pa je Občina v kar 60 odstotkih pokrita z gozdovi, so v začetku februarja zaposlili tudi gozdarja. Župan ob tem dodaja: "Gozdar bo skrbel za sečnjo lesa. Gozdar bo ugotovil ali je les, ki se ga splača prodati ali je tudi odpadni les, ki se ga splača dati v DOLB. Tako da mislim, da smo s tem naredili veliko potezo."

V DOLB-u še dodajajo, je prihranek pri ogrevanju na lesno biomaso v primerjavi s kurilnim oljem 15 odstotni, v primerjavi s plinom pa kar 20 odstotni.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki