Trenutno se predvaja:
2. marec 2021 ob 10:08 Novice

V Brdih nov turistični produkt - posvojitev trte

Zelena, butična, globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja ter mir - to je vizija naše osrednje nacionalne agencije za promocijo turizma.
Foto: Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
Foto: Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda

Za vse to so v Brdih poskrbeli na naraven način, tamkajšnji ponudniki pa butično destinacijo za 5-zvezdična doživetja gradijo že vrsto let. Ena zadnjih turističnih ponudb, za katero že vlada veliko zanimanja, je posvojitev vinske trte. Uroš Peterc se je z družino iz Ljubljane preselil v Brda. Z ženo Milena sta imela v mislih tudi Ameriko, Francijo in Italijo, vendar je na koncu med najbolj romantičnimi idejami zmagal kanček pragmatizma.

Na posestvu Peterc, ki sta ga v Kojskem ustvarila tik pred pandemijo, bosta turistom oddajala sedem luksuznih sob, čakata le na boljšo zdravstveno situacijo. Za njuno ponudbo, najem vinske trte, pa že sedaj vlada veliko zanimanje. "To pa je plod razmišljanja z ženo, kako približati zgodbo gostu, ki ni rastel v vinogradu, s trtami, z delom v brajdi, nonoti in nonami, ki so vajeni te realnosti. Zato sva razvila ta produkt - Posvoji trto." pove Peterc.

Uroš in Milena Peterc. Foto: Zasebni arhiv

Na njunem vinogradu, ki obsega 2600 trsov najbolj razširjene briške sorte rebule, si gostje lahko izberejo trto in spremljajo njen razvoj od obrezovanja do zorenja, trgatve in dela v kleti. "V prvem vikendu, ko smo objavili ponudbo, je prišlo osem interesentov, nekaj tudi iz daljnih krajev. Eden celo iz Manile v Filipinih, eden iz Luksemburga… Ta vikend, ko se je bilo možno popeljati, je nekaj posvojiteljev prišlo do nas. So si izbrali vsak svoj trto. To opremimo z imenom posvojitelja, označimo lokacijo na gps, da lahko točno ve, kje se nahaja in jo seveda lahko tudi obišče."

Kakšnih gostov se sicer nadejata po koncu epidemije? "Radovednih, prijaznih. Tistih, ki jih zanima umetnost, zgodovino, ki se radi učijo, ki so raziskovalci in ki radi uživajo v majhnih presenečenjih in izzivih ..." Zato se veselita zvedavih ljudi, ki jih bo zanimal njun pogled na, kot sama pravita, najlepšo deželo v Sloveniji.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki