Trenutno se predvaja:
2. marec 2021 ob 10:37 Novice

V Čepovanu bodo čez dve leti prenavljali osnovno šolo

Osnovno šolo v Čepovanu bodo v prihodnjih letih obnovili, prenove je potrebna predvsem kuhinja, ki je sedaj velika le 80 m2. 
Čeprav so možnosti za pripravo hrane omejeni, so otroci s postreženo hrano nadvse zadovoljni. Foto: Radio Koper
Čeprav so možnosti za pripravo hrane omejeni, so otroci s postreženo hrano nadvse zadovoljni. Foto: Radio Koper

Osnovno šolo in vrtec v Čepovanu obiskuje 80 otrok. Vsi so navezani na tamkajšnje vasi in vaško življenje, zato otroci iz Lokovca in Čepovana ne odhajajo v dolino, temveč obiskujejo vaško šolo. Ta ima kombinirane oddelke. Dva sta na nižji, dva na višji stopnji, peti razred pa je samostojen. Učilnice in igralnice stare vaške šole resda niso majhne, je pa zato šolska kuhinja le malo večja od povprečne družinske kuhinje. Novogoriška mestna občina zato namerava v prihodnjih letih urediti večjo in obenem zgraditi nove prostore za vrtec.

Ravnateljica Branka Ušaj je povedala, da je 51 otrok, kolikor jih sedaj obiskuje šolo, ostali so v vrtcu, zanje velika številka. "Ta šola je vaška, bolj umirjena. To se odraža tudi pri tem, koliko nas dela, kako lahko učitelji delajo bolj individualno. To je en tak doprinos."

Ravnateljica Branka Ušaj. Foto: Radio Koper

Osemdeset kvadratnih metrov velika kuhinja pa je bolj podobna čajni kot šolski kuhinji. Anica Rejec na šoli kuha že 26 let. V šolo so hodili njeni otroci, kmalu jo bodo začeli obiskovati tudi vnuki. Spominja se, da je na začetku otrokom pripravljala le malice. Danes poleg osemdesetih malic pripravi ravno toliko kosil. "Nimamo skladišča, hrano prinašamo po stopnicah, nimamo dovolj hladilnikov. Konvektomat je skoraj nov, a je že premajhen. Delitve hrane potekajo skozi vrata. Jedilnice nimamo, tako da otroci hrano nosijo po razredih. Ta štedilnik je star čez 30 let. V bistvu kar čaramo."

Kljub temu otroci zelo pohvalijo kuharico. Kaj najraje jedo? "Jaz rad jem brokoli, bučke in še meso in pečenko. /.../ Jaz imam rad tudi korenček in krompir.", je moč slišati mnenja tamkajšnjih otrok.

Ne samo kuhinja, celotna šola je potrebna obnove, pove ravnateljica. Ta bo potekala po fazah. Trenutno se ureja projektna dokumentacija. "In glede na to, kar smo se dogovorili z županom, bomo leta 2023 nadaljevali s pripravo nove kuhinje in jedilnice, ki se premakneta v spodnje nadstropje. Tam gre ven vrtec. In potem sledi še dozidava dveh novih igralnic za vrtec." Ocenjena vrednost investicije znaša milijon evrov.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki