Trenutno se predvaja:
23. november 2020 ob 14:47 Novice

V domovih za starejše v Idriji število okuženih narašča

Velika večina domov za starejše se torej spopada z večjimi ali manjšimi izbruhi koronavirusnih okužb med stanovalci in zaposlenimi. Po novem tudi oba domova v občini Idrija.
Rdeča cona, urejena v Modri dvorani v Idriji. Foto: Boštjan Brelih
Rdeča cona, urejena v Modri dvorani v Idriji. Foto: Boštjan Brelih

Konec tedna so namreč v enoti na Marofu, kjer biva 137 stanovalcev, potrdili 23 novih primerov okužb med stanovalci.

Direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik je povedala, da je v soboto več stanovalcev z različnih oddelkov v enoti Marof imelo znake koronavirusne okužbe, zato so se odločili za množično testiranje. Potrdili so 23 novih primerov okužb: "Tako da imamo trenutno v enoti Marof 27 aktivno okuženih. Tri stanovalke so bile okužene že prej."

Zaradi razpršenosti okužb so skupaj z regijsko koordinatorico presodili, da selitev stanovalcev v zunanjo rdečo cono, ki je sicer od včeraj urejena v Modri dvorani v Idriji, ne bi bila smiselna.

"Zato smo rdečo cono uredili kar znotraj same enote Marof, in sicer na določenih oddelkih. Poleg tega urejamo tam tudi sivo cono in en varovani oddelek, oddelek za osebe z demenco, je še bela cona, ker tam še ni nobenega okuženega."

Tudi v osrednji enoti v Idriji trenutno ni aktivno okuženih stanovalcev. V Domu starejših v Črnem Vrhu pa so - potem ko je število okuženih do minulega tedna skokovito naraščalo - v teh dneh potrdili le posamezne nove primere tako med stanovalci kot med zaposlenimi. Kot je še potrdila direktorica doma Alenka Gantar, jim od danes pri delu pomaga šest študentov in en zaposleni iz Zdravstvenega doma Idrija.

Nina Brus


Zadnji prispevki