Trenutno se predvaja:
26. november 2020 ob 07:00 Novice

V Italiji ostajajo vrtci in osnovne šole odprte

V rdeče obarvanih pouku na daljavo sledijo zgolj učenci zadnjih dveh razredov osnovnih šol. Srednješolci in študentje pa se bodo na daljavo v Italiji izobraževali še vsaj do konca leta.
Foto: EPA
Foto: EPA

V Furlaniji - Julijski krajini, ki je uvrščena med oranžne dežele, ob pojavu okužbe na šoli hitri test opravijo vsem učencem v razredu, z željo po čim prejšnji vrnitvi v učilnice.

Ločeni vhodi, izmenični odmori in celo beleženje uporabe stranišč. Vsak razred je svoj mehurček, kar v primeru okužbe omogoča hitro zajezitev širjenja virusa, pove vodja goriške nižje srednje šole Ivan Trinko, Michela Riggio: "Vsi smo šli na bris, vsi učenci in učitelji, ki smo imeli stik z okuženimi. V 24 urah smo dobili rezultat in smo se lahko vrnili v šolo."

Kdor ostane v karanteni, pouku sledi na daljavo. Zaradi obveznega razkuževanja so se na goriški šoli odrekli računalniškim uram, telovadijo raje na prostem, v oranžnih deželah pa pri glasbenem pouku ni dovoljeno petje in igranje na pihala. Kljub številnim pravilom se otroci pouka na šoli veselijo. Denis pravi: "Raje smo v šoli. Nekateri imajo doma slabo internetno povezavo." Mara mu pritrjuje: "Sem bolj vesela, ker smo v šoli, ker tako lahko vidim svoje prijatelje."

Srednje šole ostajajo odprte za nekatere izjeme. Pouku v učilnicah sledijo dijaki s posebnimi potrebami, otroci zdravstvenih delavcev in tisti, ki imajo v učnem programu obvezne laboratorijske vaje. Tako bo še vsaj do konca leta, tudi zato, ker v javnem potniškem prometu niso zagotovili dodatnih prevozov, ki bi omogočili varno razdaljo med potniki.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki