Trenutno se predvaja:
5. december 2020 ob 11:45 Novice

V Izoli postavili 'učilnico skozi čas'

V izolski Osnovni šoli Vojke Šmuc so ob dnevu šole odprli Učilnico skozi čas. Tako so poimenovali zbirko predmetov iz različnih šolskih obdobij, ki segajo vse od nastanka šole v prvih povojnih letih.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

"Učilnica skozi čas" se nahaja v pritličnem delu Osnovne šole Vojke Šmuc, kjer so bile nekoč filmske projekcije in predstave, je povedal šolski hišnik Valter Bonaca, ki je ob navdušenju nad dediščino in na pobudo nekdanjega sodelavca nadaljeval z zbiranjem in s hranjenjem starih šolskih predmetov ter si zamislil postavitev muzejske zbirke: "Predmeti so iz različnih obdobij, od leta 1947, ko je šola nastala, pa vse do leta 2010, ko so zamenjali te zelene klopi z ultrapasom. Tukaj imamo berila od prvega do osmega razreda. Že platnice so nekaj posebnega."

Foto: Radio Koper

Med razstavljenimi predmeti, ki so jih prinašali tudi učitelji, so učbeniki, razni pripomočki pri naravoslovnih predmetih, šolske table in zemljevidi, gramofoni in plošče, filmski projektorji, 150 let star klavir. Med najstarejšimi predmeti pa je tudi nekaj razstavljenih šolskih klopi, pove Bonaca: "To so tiste, ki imajo vdolbine za črnilnike in svinčnike. Nekoč je vsak učenec imel svoj črnilnik."

Foto: Radio Koper

Letošnji dan šole so prilagodili razmeram, je povedala ravnateljica Irena Sivka: "Glavni poudarek je bil ravno na predstavitvi te učilnice, ki smo jo želeli predstaviti tudi javnosti, zaradi razmer smo jo predstavili virtualno. Dan dejavnosti se je imenoval Od Vojke do stare učilnice, tako da so obeležili spomin na Vojko Šmuc, pogumno bolničarko, po kateri naša šola nosi ime. Že pred tem pa je nastal film o tej učilnici, ki je tudi na naši spletni strani."

Foto: Radio Koper

Na šoli so sicer v zadnjih dneh potekala gradbena dela, tako so v dveh učilnicah zamenjali okna. Kot je dodala ravnateljica, se z občino dogovarjajo tudi o nujno potrebni sanaciji šolske stavbe.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki