Trenutno se predvaja:
4. april 2021 ob 09:25 Novice

V Izoli razmišljajo o belvederskih terasah

Območje med Simonovim zalivom ter parkiriščem in plažo pod Belvederjem je zaradi svoje izredne lege zelo zanimivo za morebitne vlagatelje.
Območje pod Belvederjem. Foto: Občina Izola
Območje pod Belvederjem. Foto: Občina Izola

Po aktualnem prostorskem načrtu, ki pa je zastarel in ga bo slej kot prej nadomestil novi, bi tam lahko zgradili celo tak hotel, kot je tisti v Bernardinu. A v Izoli zdaj razmišljajo drugače. Tako je nastal projekt Belvederske terase, ki med drugim predvideva vzpenjačo, edukativni center in glamping hišice. Projekt je šele v idejni fazi.

V iskanje primernih rešitev za 36 tisoč kvadratnih metrov veliko in razmeroma nedotaknjeno območje je bil vpet Javni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte občine Izola. Ta se je naloge lotil v okviru programa Evropskega regionalnega sklada za Centralno Evropo CEETO, pravi direktor Iztok Škerlič: "Poskušali smo zasnovati bolj trajnostno vizijo tega območja, in sicer z nekimi vsebinami, ki so kompatibilne tudi z zavarovanim območjem v soseščini." Projekt predvideva umik prometa in javno dostopnost območja. "Predvideli smo nekakšno vzpenjačo oziroma nek tip transporta, ki bi ljudi premaknil brez ogljičnega odtisa, ki torej ne bi bil motoriziran. Same terase, ki se razprostirajo in so trenutno v kmetijski rabi, so nas navdušile z idejo, da bi to spremenili v glamping." še dodaja naš sogovornik.

Načrt vključuje tudi hotel, a ne ob morju, temveč pod cesto za Belveder. Zamišljen je tako, da bi se čimbolj zlil z okolico in ne bi izstopal. Celoten projekt je še vedno v idejni fazi, dodaja Škerlič. "Naslednji korak je zagotovo javna razprava, ki se je posredno tudi že začela. Morda tudi kakšna pobuda, da se prikažejo alternativne možnosti uporabe tega prostora."

Občina želi z s projektom prehiteti investitorje in jim ponuditi svojo vizijo za omenjeno območje, ki je občinsko in ni predvideno za prodajo, temveč za dolgoročni najem.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki