Trenutno se predvaja:
16. julij 2019 ob 13:19 Novice

V Izoli tudi letos reševalci na kolesih

Dvanajst zdravstvenih delavcev Reševalne službe Slovenske Istre se je tudi letos odločilo, da v najvišji turistični sezoni za en dan v tednu postanejo prostovoljni reševalci na kolesu.
Radio Koper
Lani so v treh primerih razbremenili sistem Nujne medicinske pomoči in pripomogli k zmanjšanju obremenitev urgence.Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Letos se bo pilotski projekt reševalcev na kolesih izvajal do prvega septembra, in sicer ob sobotah, od poldneva naprej, na območju Izole. S strokovnimi službami želijo biti prisotni na težje dostopnih lokacijah, kjer se nahaja več ljudi. Dominik Konec, Reševalna služba Slovenske Istre:

"Pomagali bomo na območju od Simonovega zaliva do avtokampa. Tu je največja potreba, pravijo naše izkušnje."

Namen reševalcev kolesarjev je predvsem biti v oporo drugim ekipam nujne pomoči, obenem pa v stiku z občani in gosti, saj se je izkazalo, da ti pogosto rabijo tudi kakšen nasvet. Njihov položaj vseskozi spremlja dispečer, še pojasnjuje Konec:

"In nas on, kot najbližje, pošlje na neko intervencijo. Če bi to bila neka zelo nujna zadeva, smo mi tisti prvi, ki pridemo, in istočasno se aktivira tudi vozilo. Takrat ne razmišljamo, ali bo prišlo vozilo ali ne, ampak gremo pomagat, da se rešujejo življenja."

V ekipi na terenu sta po dva:

"Eno kolo je opremljeno z defibrilatorjem ter opremo za sprostitev dihalnih poti in oživljanje. Drugo kolo pa z obvezilnim materialom in drugim podobnim."

Stroške sanitetnega materiala pokriva izolski zdravstveni dom, kolesa so tudi letos uredili in servisirali s pomočjo sponzorjev. Želja za nadaljnje delo so električna kolesa, saj bi z njimi povečali učinkovitost in s tem tudi razširili območje izvajanja te dejavnosti.

Lea Širok


Zadnji prispevki