Trenutno se predvaja:
16. februar 2020 ob 19:02 Novice

V Jernejevem kanalu vse po starem

Piranska občina se z ministrstvom za okolje še dogovarja za najbolj primerno rešitev za Jernejev kanal.
Jernejev kanal v Seči z nezakonito privezanimi plovili. Foto: Lea Širok / Radio Koper
Jernejev kanal v Seči z nezakonito privezanimi plovili. Foto: Lea Širok / Radio Koper

V Jernejevem kanalu se od lanskega januarja, ko je ministrstvo za okolje odstranilo opuščena plovila v vodi, še nič ni spremenilo. Število bark na priložnostnih in nezakonitih privezih se še vedno vrti okrog dvesto, poleti pa se je njihovo število spet podvojilo. Minister za okolje in prostor Simon Zajc je sicer lani napovedal, da bodo kanal izpraznili, če se piranska občina ne bo odločila za ureditev komunalnih privezov. Kot pojasnjuje župan Đenio Zadković, je ureditev Jernejevega kanala v interesu občine, vendar se z ministrstvom še dogovarjajo, katera rešitev bi bila za območje ob krajinskem parku Sečoveljske soline najbolj primerna.

Predstavniki piranske občine so se z ministrom Simonom Zajcem in direktorjem direkcije za vode Tomažem Prohinarjem nazadnje srečali pred mesecem dni, je povedal župan Zadković: "Nekaj stvari smo dejansko definirali. Govorili smo o tem, da bi s komunalnimi privezi upravljalo podjetje Okolje, in iščemo rešitve. Pri tem govorimo o nekem smiselnem režimu, ki bo tudi tržno naravnan, tako da bo naložba z gospodarskega vidika pila vodo."

Piranska občina ima sicer nekaj let star idejni načrt, ki predvideva 280 komunalnih privezov za manjša plovila v Jernejevem kanalu. A je tega najprej potrebno poglobiti. "Zdi se nam smiselno, da bi prednostno rešili rekonstrukcijo Jernejevega kanala. Ker gre tudi za poglabljanje, ki bi omogočilo celotno prenovo."

Ob vstopu v Jernejev kanal namerava občina namreč urediti ribiško pristanišče Seča, kjer je prav tako predvideno poglabljanje. Zdaj čakajo na odgovor ARSA, ali bo za gradnjo potrebna presoja vplivov na okolje. Šele nato bodo lahko zaprosili za gradbeno dovoljenje. "Jaz se nadejam pozitivnemu izhodu te momentalne zagate. Gre za dva milijona evropskih sredstev, ki so nam na razpolago, in kot dober gospodar ta projekt v vsakem primeru podpiram." je še dodal Zadković. "Bomo videli, kaj se bo zdaj zgodilo, veste, da imamo vladno krizo in od tega je odvisno marsikaj."

Najverjetneje tudi dogovori glede Jernejevega kanala, kjer si občina za tri milijone evrov vredno naložbo želi finančno pomoč države. Predstavniki piranske občine, ministrstva za okolje in direkcije za vode, naj bi se znova srečali še pred koncem meseca.

Lea Širok


Zadnji prispevki