Trenutno se predvaja:
30. april 2021 ob 08:30 Novice

V Kanalu ob Soči proti izločitvi njihovega kopališča s seznama kopalnih voda

"Soča je naša!" odgovarjajo iz istoimenske ljudske pobude na namero ministrstva za okolje in prostor, da s seznama kopalnih voda izloči območji ob reki Soči v Solkanu in Kanalu. Osnutek uredbe bo v javni obravnavi do 10. maja.
Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Nestrinjanje z odločitvijo so prejšnji teden že izrazili civilna pobuda Radi imamo Sočo, novogoriški mestni svet in občinska uprava Kanala ob Soči. Včeraj se jim je pridružil tudi občinski svet Kanala ob Soči.

Občinski svet Kanala ob Soči soglasno nasprotuje nameri okoljskega ministrstva, da njihovo kopališče izloči s seznama kopalnih voda. Država je s takim predlogom zašla na slepi tir, jezno meni Simeon Kodelja iz Nove Slovenije: "Za to in take predloge imajo čas, za kaj drugega, ko smo jih prosili za odgovore, pa so covidne razmere in ni mogoče odgovoriti."

Predlagatelj utemeljuje spremembo uredbe o kopalnih vodah z nihanjem vodostaja reke Soče in s hidromorfološkimi razmerami, a to ne drži, poudarja županja Tina Gerbec.
Nameravano izvzetje iz spremljanja kakovosti Soče v Kanalu je deležno burnega odziva, nasprotovanja, dodaja Miran Ipavec iz ljudske pobude Soča je naša: "Če bodo na ministrstvu uvideli, da ljudje stojijo za tem, in o tem ni dvoma, sem prepričan, da bodo morali svojo odločitev spremeniti, ker je enostavno nerazumljiva."

Osnutek uredbe bo v javni obravnavi do 10. maja, zato o dokončnih rešitvah še ne morejo govoriti, sporočajo z okoljskega ministrstva.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki