Trenutno se predvaja:
21. maj 2020 ob 08:35 Novice

V koprskem pristanišču bodo testirali 5G tehnologijo

Telekom in Luka Koper sta med 15 partnerji evropskega testnega razvojnega projekta 5G, ki ga sofinancira Evropska komisija. V Luki pojasnjujejo, da je izvedba na kontejnerskem terminalu načrtovana šele konec leta.
Gibanje za človeku prijazno tehnologijo je v začetku leta na protestu v Ljubljani opozorilo, da je Slovenije edina država v Evropi, v kateri še ni potekala javna predstavitev tehnologije 5G. Foto: Reuters
Gibanje za človeku prijazno tehnologijo je v začetku leta na protestu v Ljubljani opozorilo, da je Slovenije edina država v Evropi, v kateri še ni potekala javna predstavitev tehnologije 5G. Foto: Reuters

Podobne rešitve bodo testirali tudi v pristaniščih Hamburg in Pirej. Lokalna skupnost je prejela zahtevo, naj doseže ustavitev testne uporabe te tehnologije.

Na območju koprskega pristanišča nameravajo v prihodnjih treh letih vzpostavili razvojno-testno omrežje. Kje konkretno, Sebastjan Šik, Luka Koper:
"Kontejnerski terminal bo v okviru projekta testno območje, na katerem bodo partnerji preizkušali v praksi rešitve za optimizacijo pristaniških procesov in njihovo večjo učinkovitost, kar se bo odrazilo tudi v zmanjševanju vplivov na okolje, denimo pri energetski učinkovitosti."

Vzpostavljanje omrežij 5G po svetu in tudi v Sloveniji že nekaj časa spremljajo opozorila o učinkih in tveganjih. Krajevna skupnost Koper - center je prejela pismo občanke, ki zahteva ustavitev testne ali drugačne uporabe 5G tehnologije. Predsednik Jadran Čalija nam je dejal, da bo informacije o tem poiskal tako na občini kot v Luki. V pristanišču pravijo, da je bil projekt šele potrjen, izvedba je predvidena konec leta.

Testiranje v koprskem pristanišču bo potekalo v skladu z uredbo o mejnih vrednostih moči signala, zato ne bo imelo nobenega vpliva na okoliške prebivalce. Foto: Radio Koper/Alan Radin

V Sloveniji trenutno potekajo testiranja te tehnologije na več omejenih območjih. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve pripravlja javno dražbo frekvenc za mobilne storitve. Od ministrstva za javno upravo je pred kratkim prejela navodilo, naj pripravi tudi novo Strategijo upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom. Pri tem bo morala upoštevati različne vidike: tehnološkega, zdravstvenega in okoljskega. Z ministrstva za zdravje sporočajo, da se v času epidemije pojavljajo zavajujoče informacije o povezavi koronavirusa in te tehnologije. Zapisali so še, da do sedaj izvedene raziskave kažejo, da izpostavljenost pod vrednostmi, ki so določene s priporočili, ne povzroča negativnih vplivov na zdravje ljudi.

Na Akos smo naslovili nekaj vprašanj:

Telekom Slovenije bo na območju koprskega pristanišča vzpostavil razvojno-testno omrežje 5G. Kdaj je pridobil odločbo za tesno testiranje?

Agencija še ni prejela vloge družbe Telekom Slovenije za območje koprskega pristanišča.

Koliko takšnih odločb je izdanih v Sloveniji?

Agencija je do sedaj vse skupaj izdala 33 odločb o dodelitvi radijskih frekvenc za mobilne storitve za namen testiranja. Od teh je trenutno veljavnih 12 odločb.

Kdaj bo AKOS objavil dražbe frekvenc za mobilna omrežja pete generacije (5G)?

Agencija podeljuje frekvence za mobilne tehnologije tehnološko nevtralno. To pomeni, da bodo frekvence podeljene za vse mobilne tehnologije, pri čemer pa se nekatere med njimi lahko uporabljajo tudi za 5G tehnologijo. Zato agencija poudarja, da je pojmovanje javnega razpisa oziroma dražbe frekvenc za različne mobilne tehnologije napačno naslavljati in povezovati zgolj s 5G tehnologijo. Agencija je začela s pripravo javnega razpisa z javno dražbo, ki bo objavljen predvidoma do konca leta. O vseh postopkih bo agencija redno obveščala javnost, ki bo imela tudi možnost podajanja predlogov in pripomb v okviru javnih posvetov.

Tjaša Škamperle

V Studiu ob 17h so pred časom preverjali, kaj prinaša tehnologija 5G

Zadnji prispevki