Trenutno se predvaja:
21. oktober 2019 ob 10:12 Novice

V Kopru bodo glasovali o 147 projektih

Od danes lahko občanke in občani Mestne občine Koper glasujejo za predloge participativnega proračuna. Od 366 prejetih pobud jih je komisija za glasovanje odobrila 147. Občina želi čim večjo udeležbo, zato bo mogoče glas oddati tudi v krajevnih skupnosti
Od 366 prejetih pobud jih je komisija za glasovanje odobrila 147. Na sliki koprski župan Aleš Bržan (desno) in predsednik strokovne komisije za participativni proračun Borut Jerman.  Foto: arhiv MOK
Od 366 prejetih pobud jih je komisija za glasovanje odobrila 147. Na sliki koprski župan Aleš Bržan (desno) in predsednik strokovne komisije za participativni proračun Borut Jerman. Foto: arhiv MOK

Koprska občina začenja drugo fazo priprave proračuna, ki ga bodo sooblikovali občani. Ti so namreč najprej poslali predloge, kaj in kako bi v lokalni skupnosti želeli urediti, od danes do 27.oktobra je mogoče za ideje glasovati. Le elektronsko, prek aplikacije, pravi predsednik občinske komisije Borut Jerman iz Pine, ki je za občino pripravila sistem.

"Brez registracije ne gre. Registrirajo se lahko vsi s stalnim prebivališčem v mestni občini, z emšo številko, starejši od 15 let. Tudi to bo zanimivo videti, kako se bodo odzvali mladi."
Informacijska podpora je na voljo tako v prostorih občine kot krajevnih skupnosti - papirnatega glasovanja namreč ni, še dodaja Jerman.

"Vsak občan, ki bo glasoval, bo izbral območje, ni nujno, da tam tudi živi. Znotraj tega bo glasoval za projekte do zapolnitve košarice 80 tisoč evrov. Glasoval bo na primer za 4 projekte po 20 tisoč evrov, ali za enega. Ni nujno, da zapolni kvoto, ki bo na voljo."

Krajani so v večini predlagali predloge za fizične ureditve, ne pa za spodbujanje kakšne ideje ali dogajanja, pravi župan Aleš Bržan:

"Menim, da se ne bi bilo treba toliko uokvirjati. A ljudje kot kaže potrebujejo nekaj več časa, da vidijo, kakšne možnosti imajo. To je prvo leto, zaenkrat je odziv več kot odličen."

Občina je za uresničitev predlogov namenila 480.000 evrov.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki