Trenutno se predvaja:
24. november 2020 ob 08:47 Novice

V Kopru namesto parka poslovni objekti in stanovanja

Koprska občina je s potrditvijo sporazuma na občinskem svetu zaprla poglavje z lastniki zemljišč med sodiščem in nakupovalnim središčem.
Foto: FPA/Zdravko Primožič
Foto: FPA/Zdravko Primožič

Na zasebni parceli ne bo nastal mestni park, lastniki bodo lahko tam uresničili načrte - zgradili stanovanja in poslovne objekte. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, kje v mestu bo novo cerkev gradila srbska pravoslavna skupnost. Njen koprski predstavnik je včeraj svetnikom poslal pismo.

Večina svetnikov je pozdravila dosežen dogovor - izvensodno poravnavo z več lastniki zasebnega zemljišča, ki mu je nekdanji župan z večino v občinskem svetu pred leti spremenil namembnost iz zazidljivih v zelene površine. Alberto Scheriani dogovora ni potrdil, češ, da Koper potrebuje zelena pljuča.

Župan Aleš Bržan je dejal, da so investitorji pristali tudi na kompromis: "Gradilo se bo lahko, a nižje in ožje, kot je bilo omogočeno v bivšem prostorskem aktu."

Dosežen dogovor pa je očitno spodbudil paroha Srbske pravoslavne cerkvene občine Deana Mandića, ki je svetnikom v pismu zapisal, da se v Kopru dogaja sistemska in načrtna diskriminacija pravoslavnih občanov. Kot piše, jim občinska oblast najprej ni omogočila sprejetja prostorskega načrta za gradnjo novega sakralnega objekta na že posvečen zemljišču, kasneje da jim ji župan ponudil drugo - za njih neprimerno zemljišče. Po enem letu pa da župan ni niti odgovoril na pobudo, da bi na seji občinskega sveta javnogovorili o zemljišču za gradnjo Pravoslavne Cerkve.

Bržan priznava, da je z Mandićem prekinil stike: "Njegova dejanja sem prijavil njegovim nadrejenim in z njimi se dogovarjamo o rešitvi, kako bi lahko srbska pravoslavna cerkev gradila v občini."

Župan se je o tem z metropolitom pogovarjal poleti v Zagrebu.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki