Trenutno se predvaja:
9. februar 2018 ob 08:59Novice

V Kopru razpisali skoraj 1500 mest, v Novi Gorici jeseni pričakujejo manj brucev

Na srednjih, višjih strokovnih šolah in univerzah so odprta vrata za bodoče dijake in študente. Informacije išče številčno ena najšibkejših generacij devetošolcev, tudi v terciarnem izobraževanju je razpisanih mest precej manj kot lani.
Glavni namen informativnih dni je bodočim dijakom in študentom posredovati koristne informacije o možnostih nadaljevanja izobraževalne poti. Foto: BoBo

Na Univerzi v Novi Gorici, ki bo tudi v naslednjem akademskem letu razseljena po štirih lokacijah, pričakujejo jeseni sicer manj brucev. Zanje so razpisali 190 mest v rednih, koncesioniranih programih, ponujajo pa osvežene, na drugi stopnji tudi nove študijske smeri. Zanimiva novost je na prvostopenjskem programu Okolje, pravi rektor Danilo Zavrtanik: »Uvajamo vsebine, povezane z globalnim segrevanjem, kar ne ponujajo na nobeni univerzi v Sloveniji.«

Dva nova programa čakata študente druge stopnje, nadaljuje Zavrtanik: »Eden je na Fakulteti za humanistiko, to je digitalna humanistika, moderen študijski program, v svetu jih že precej uvajajo, v Sloveniji bomo mi prvi imeli tak študijski program, in skupaj s Kemijskim inštitutom v Ljubljani smo pripravili, razvili in akreditirali študijski program sodobnih materialov.«

Na dodiplomskih in magistrskih programih drugih visokošolskih zavodov na Goriškem ni zaslediti novosti - imajo pa danes in jutri informativne dneve tudi na dveh zasebnih fakultetah, na višji zasebni in javni šoli v Novi Gorici .

Primorska univerza, ki letos praznuje petnajst let, je za prihodnje akademsko leto razpisala 1498 mest na 28 študijskih programih prve stopnje.

Dva nova programa je razpisala Pedagoška fakulteta v Kopru. In sicer razredni pouk in predšolsko vzgojo za zavode z italijanskim učnim jezikom. Za obe smeri je na voljo 20 mest, izvajali pa se bosta delno v italijanskem jeziku. Program biodiverziteta na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije so prenovili in preimenovali v Varstveno biologijo. Letos prvič bodo v angleškem jeziku izvajali tudi program bioinformatike. Razpisanih je 30 mest.

Primorska univerza je za redni študij na šestih fakultetah skupno razpisala 1133 mest in 365 za izrednega. Največ, 365 mest za nove študentke in študente je na Pedagoški fakulteti, sledi Fakulteta za vede o zdravju, najmanj, 138, pa so jih razpisali na študijskih programih Fakultete za humanistiko.

Dodajmo še, da bosta informativna dneva danes in jutri tudi na Fakulteti za pomorstvo v Portorožu, ki sicer sodi pod Univerzo v Ljubljani. Tam je na štirih dodiplomski študijskih programih skupno razpisanih 250 mest.

Zdenka Tomulič, Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki