Trenutno se predvaja:
20. september 2020 ob 05:03 Novice

V Kubedu se bodo spomnili zgodovinskega tabora

V Kubedu bo ob 150 obletnici tabora slovesno. Prireditev Od besede do države bo režiral Ivan Loboda Pred tem bodo v tej vasici v koprskem zaledju odprli prenovljeno hišo istrskega pesnika Alojza Kocjančiča.
Ob 100 obletnici tabora v Kubedu je izšla tudi publikacija Janeza Kramarja. Naslovnica je na fotografiji.
Ob 100 obletnici tabora v Kubedu je izšla tudi publikacija Janeza Kramarja. Naslovnica je na fotografiji.

Taborsko gibanje v drugi polovici devetnajstega stoletja so zaznamovala velika zborovanja na prostem - tudi na Primorskem: Šempas, Tolmin, Sežana, Vipava in Kubed. Zgodovinar Salvator Žitko pravi, da ta vasica ni bila izbrana po naključju.

"Izbrali so najjužnejšo točko današnjega slovenskega teritorija, ki je mejil na hrvaškega. Hoteli so ga približati hrvaški Istri, da bi se tabora lahko udeležili tudi istrski Hrvati."

Po poročilih se jih je skupaj zbralo 5000. Podprli so štiri točke, prva se je glasila:

"Kako se imamo ponašali Slovani, tu misli Slovence in Hrvate, v današnjem času, da dosežemo svoje pravice. Tu je šlo za program Zedinjene Slovenije."

Tudi kubejski tabor je zanetil narodnobuditeljsko iskro:

"Po drugi strani je vnesel negotovost in strah in nejevoljo pri avstrijskih in še bolj pri italijanskih krogih, ki so začutili potrebo, da se tudi sami organizirajo."

V eni od točk so zahtevali učiteljišče v slovenskem jeziku. Nekaj let po taboru je vas dobila čitalnico, kasneje še Pevsko in bralno društvo. Taboru v Kubedu so se z veliko slovesnostjo poklonili ob njegovi 100 obletnici. Današnja bo tudi zaradi razmer manj številčna, a nič manj slovesna.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki