Trenutno se predvaja:
20. januar 2020 ob 15:38 Novice

V Lokarjevi galeriji odprli razstavo Mozaik 2020

Postavitev je zelo raznolika, na njej se predstavljajo novi člani Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Večina ustvarjalcev spada v mlajšo generacijo, vsi imajo primorske korenine.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Novi člani Društva likovnih umetnikov Severne Primorske se v začetku novega leta že tradicionalno predstavljajo s skupinsko razstavo v Lokarjevi galeriji. Razstava Mozaik 2020 zajema zelo različne likovne izraze: od abstraktnega ekspresionizma do estetike grdega, fotografij ženskih aktov in tapiserij. Predstavlja se osem razstavljavcev: Miran Bratuš, Klemen Brun, Ana Cizej, Katarina Spacal, Luka Širok, Špela Volčič, Nežka Zamar in Gregor Žitko. Večina je akademskih slikarjev, med njimi sta dva fotografa in oblikovalka tekstilij ter oblačil. Skoraj vsi umetniki spadajo v mlajšo generacijo, zato se v njihovem delu odražajo vplivi študija, opaža kustos razstave Vladimir Bačič:

"Vidi se razlika že v tem, kje so študirali. Polovica jih je študirala na ljubljanski, druga polovica na beneški akademiji. Sam način študija je zelo različen. Za razliko od beneške, kjer profesorji študentom pustijo popolno svobodo, na ljubljanski akademiji še skrbijo tudi za obrtniški del."

Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Vsi razstavljavci so povezani s Primorsko, pove Bačič:

"Dva sta iz Ljubljane, ostali so bolj ali manj vezani na primorski svet. Naj bo to briški, kraški ali obalni svet. Vsi imajo naše primorske korenine."

Razstava Mozaik 2020 bo v Lokarjevi galeriji odprta do 8. februarja.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki