Trenutno se predvaja:
7. februar 2019 ob 08:14Novice

V mešani resničnosti je oživel piranski dvižni most

Dvižni most na vhodu v mandrač, kjer je danes Tartinijev trg, so porušili v 19. stoletju. Zdaj si ga je s pametnim telefonom spet mogoče ogledati.
Ena od skic, ki so nastale med pripravo upodobitve mostu v mešani resničnosti. Foto: prof. dr. Danijel Rebolj, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

S tem so se odprle nove možnosti, da bi dragoceni spomenik pomorske dediščine približali najširši javnosti. Za to si bodo prizadevali tudi v Pomorskem muzeju. Snovalci virtualne predstavitve mostu - Gorazd Humar, Milan Kuhta in Danijel Rebolj - predlagajo tudi vzpostavitev državnega registra virtualne kulturne dediščine.

Fotografija mostu. Foto: Pomorski muzej Piran

Piranski dvižni most je bil več kot 300 let glavna prometna žila mesta. Skrbel je za pretočnost, ki jo je prekinjal notranji mandrač. Zgrajen je bil v 16. stoletju. Takrat je bil za celotno jadransko območje arhitekturno in tehnološko izjemno inovativen. Zdaj spet živi v tako imenovani mešani resničnosti.

Konstruktor mostov Gorazd Humar: "Razbijamo led na področju, ki je popolnima neraziskano in prepričan sem, da bo to odprlo povsem nove smernice na pogled kulturne dediščine. "

Primer piranskega mostu ponuja možnost, kako to dediščino oživiti, jo prenesti v sedanjost in ohraniti za prihodnost. Sodelavci mariborske Fakultete za gradbeništvo so v ta namen uporabili mešano resničnost, ki v enovito izkušnjo združuje stvarno in računalniško okolje. Dr. Danijel Rebolj: "Kot smo lahko videli na videoposnetku, je potem možen sprehod okoli neobstoječega mostu na dejanski lokaciji." (https://youtu.be/dmgNMV2OumU)

Leta 1894 porušeni stari piranski dvižni most in-situ. Vir: prof. dr. Danijel Rebolj

Most so najprej digitalizirali, njegovo virtualno podobo pa so na točko, kjer je v Piranu dejansko stal, prenesli s pomočjo pametnega telefona. Dr. Milan Kuhta: "Z izdelavo neke niti preveč zapletene aplikacije bi lahko vsak od obiskovalcev, ko bi se tam sprehodil s svojim telefonom, ta most tudi videl."

Obstajajo pa še druge možnosti predstavitve. Uresničitev ene od teh bo naslednji korak, za kar v Pomorskem muzeju računajo tako na posluh piranske občine, kot na evropska sredstva.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki