Trenutno se predvaja:
10. januar 2019 ob 16:15Novice

V Novi Gorici se koalicija še ni sestavila

V večini strank in list v mestnem svetu so pripravljeni sodelovati z županom Klemenom Miklavičem, ni pa še nobenega dogovora.
Novogoriški župan Klemen Miklavič je ob prevzemu položaja nagovoril mestne svetnike in svetnice.
Novogoriški župan Klemen Miklavič je ob prevzemu položaja nagovoril mestne svetnike in svetnice. Foto: Mateja Pelikan

Novogoriški župan Klemen Miklavič je pred prevzemom mandata napovedal, da bo gibanje Goriška.si za dolgoročne projekte v mestnem svetu poiskalo trdno zavezništvo. V predvolilni kampanji niso iskali podpore pri političnih strankah in listah, zdaj pa se morajo z njimi pogajati, če želijo v mestnem svetu imeti močno podporo. Mesec dni po volitvah vsebinska usklajevanja političnih programov še vedno potekajo. Kdo bo v koaliciji in kdo v opoziciji, pa še ni jasno.

V minulem mandatu je kar nekaj projektov in vsebinskih predlogov združilo gibanje Goriška.si s strankama SDS in SD. Obe imata po pet svetnikov, kar skupaj s sedmimi svetniki županove zmagovalne ekipe pomeni 17 glasov. Premalo za trdno večino v 32-članskem mestnem svetu! Pogajanja z obema strankama so očitno zahtevna. Morebitni koalicijski partnerji pa so z besedami zelo zadržani. Lahko le ugibamo, ali zaradi levo-desnega političnega spektra ali zaradi različnih programskih prednostnih nalog obeh strank.

V SDS in SD so povedali, da so pripravljeni na sodelovanje z Goriško.si pod pogojem, da bodo upoštevali ključne točke njihovih programov. Soča je druga najmočnejša svetniška skupina. Sestavlja jo 6 svetnikov, ki bodo v koaliciji sodelovali, če bodo enakovredno upoštevani. Tudi štirje svetniki liste nekdanjega župana Mateja Arčona so pripravljeni iti v koalicijo. Njihov vodja, Aleš Markočič, je povedal, da imajo z Goriško.si številne skupne cilje in programske točke, vendar uradnega povabila še niso dobili.

Na vprašanje, kako potekajo koalicijska usklajevanja, nam je župan Klemen Miklavič povedal, da so v fazi vsebinskega usklajevanja in primerjanja političnih programov. In še, da se za zdaj posveča prednostnim nalogam - oblikovanju proračuna, delu z občinsko upravo ter pripravi kandidature obeh Goric za evropsko prestolnico kulture.

Prva seja mestnega sveta bo konec tega meseca. Nekateri so že nestrpni in se sprašujejo, ali bo županu uspelo oblikovati koalicijo. Koliko bo ta trdna, bo pokazal proračun, ki bo njen prvi preizkusni kamen.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki