Trenutno se predvaja:
10. januar 2020 ob 15:30 Novice

V Novi Gorici začeli z obnovo občinske stavbe

Po načrtih arhitekta Vinka Glanze so stavbo začeli graditi leta 1949, dokončana pa je bila štiri leta kasneje. Sodi med pomembne arhitekturne spomenike povojnega modernizma na Slovenskem. Stavbo bodo obnovili v več fazah.
Občinsko stavbo v Novi Gorici že obnavljajo. Foto: Radio Koper
Občinsko stavbo v Novi Gorici že obnavljajo. Foto: Radio Koper

Obnovitvena dela občinske stavbe v Novi Gorici začenjajo z zamenjavo strehe. Strokovni sodelavcev župana za investicije Mitja Pekeč:

"Prva obnova po sedemdesetih letih odkar stavba obstaja je pomembna, zaradi tega, ker je streha dotrajana in nujno potrebna obnove."

Streha namreč na več mestih pušča in ogroža arhivsko gradivo, ki je skladiščeno na podstrešju. Dela, ki se bodo začela prihodnji teden bo izpeljalo podjetje Gitri. Pogodbena vrednost je 320 tisoč evrov, obnova pa bo končana v štirih mesecih. Zatem pa bodo z obnovo mestne hiše nadaljevali:

"Poleg strehe se planira še obnova stavbnega pohištva v smislu energetske obnove. To je pa zaenkrat vse, kar je na stavbi predvideno v letu 20 oziroma 21."

Potrebna bi bila tudi celovita energetska sanacija, še dodaja Pekeč:

"Energetska sanacija v smislu izdelave toplotnega ovoja ni možna zaradi zaščit, ki jih stavba preko zavoda za kulturno dediščino ima."

V prihodnje pa bodo predvidoma izpeljali še obnovo instalacij in podobno. Pa tudi fasade. Mestna občina naj bi v obnovo hiše vložila 850 tisoč evrov. V času menjave strehe delo v stavbi ne bo moteno, bo pa omejeno parkiranje v okolici.

Ingrid Kašca Bucik.


Zadnji prispevki