Trenutno se predvaja:
25. januar 2021 ob 09:32 Novice

V okviru projekta Ekosop zaživela tudi mobilna ekotržnica

Spodbujanje povezovanja lokalnih ekoloških proizvajalcev, večja dostopnost ekoloških živil ter razvoj zelenega in socialnega podjetništva so bili cilji pred kratkim zaključenega evropskega projekta Ekosop..
Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V okviru tega načrtujejo točko za trženje in promocijo lokalnih proizvodov v središču Kopra, izdali pa so tudi vodič po ekoloških kmetijah slovenske Istre.

V Obalno-kraški regiji je regsitriranih enajst socialnih podjetij. Z namenom razvijanja zelenega in socialnega podjetništva, so se v Središču Rotunda, ki je tudi vodilni partner LAS Istre povezali s tremi obalnimi občinami. V nekaterih javnih zavodih so predstavili možnosti nabave lokalno pridelane hrane, v središču Kopra pa načrtujejo tudi prostore za namene promocije in trženja lokalnih proizvodov, je povedal direktor Središča Rotunda, Bojan Mevlja: "Naša ideja je, da bi ta prostor namenili sami promociji članov, tudi neko prevzemno točko, kjer bi lahko prek neke spletne trgovine ljudje prevzeli naročene stvari."

Že pet let kot socialno podjetje deluje Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre, kjer so začeli s šestimi ekološkimi kmetijami in školjkarjem, danes pa sodelujejo še s 50 ekološkimi kmetijami iz vse Slovenije, pravi predsednik Zadruge Dane Podmenik: "V okviru projekta smo nabavili dostavni kombi s hladilnico, hladilnice za zelenjavo in sadje in tudi hladilnico za školjke. Vzpostavili smo zeleno delovno mesto. Zaradi korone smo bili primorani k vzspostavitvi novih prodajnih poti in prav v okviru projekta Ekosop smo razvili mobilno ekotržnico, oziroma dostavo na dom na območju Las Istre."

V okviru projekta je pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica izšel tudi vodič po ekoloških kmetijah slovenske Istre. Mateja Grdina pove: "V vodiču se predstavlja skupno 53 kmetij. Ob kmetijah v kazalu najdete tudi pridelke in izdelke, ki jih je moč dobiti na kmetijah."

V Univerzitetnem inkubatorju Primorske, ki po novem deluje kot OKS Istra, podjetniški in karierni inkubator, pa so izpeljali natečaj najboljše "eko socialne" podjetniške ideje, v katerega se je vključilo 150 mladih in pet socialnih podjetij.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki