Trenutno se predvaja:
13. december 2019 ob 17:32 Novice

V Pilonovi galeriji odprli razstavo sodobnega slovenskega slikarstva

Sodobno slovensko slikarstvo zaznamujejo mlade ženske. O tem priča razstava z naslovom Sodobno slovensko slikarstvo: Tretja generacija. Kurator Andrej Medved je izbral štiri umetnice, njihov medij je slikarsko platno.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Po letu 2000 so v slovenskem slikarstvu v ospredje stopile ženske. Na to opozarja nova razstava v Pilonovi galeriji, ki prikaže delo štirih mladih žensk. Suzana Brborović se predstavlja z dinamičnimi platni, na katerih prevladajo črte in mreže. Slike Maruše Šuštar so polne drobnih figur ljudi. Nika Zupančič je tokrat izstopila iz temnih odtenkov in predstavlja sinje modra platna. Dela Ire Niero Marušič žarijo v magmatsko rdeči barvi. Umetnica je povedala, da je sodobnost naklonjena ženskim ustvarjalkam:

Kurator razstave Andrej Medved. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

"Absolutno se mi zdi to en zelo velik korak. Še pred 50. leti je bilo to skoraj nemogoče, če si bila ženska slikarka, te sploh niso resno jemali. Nekatere so svoje ime spremenile v moško, da bi lahko kje razstavljale. Danes imamo eno ogromno priložnost."

Razstava je še en dokaz, da se sodobna likovna umetnost vrača k slikarstvu, je povedal kurator razstave Andrej Medved:

"Po dolgotrajnem obdobju videastov, fotografij, postavljenih v prostor, ambientalnih postavitev, se zopet vračamo k sliki."

Razstava Sodobno slovensko slikarstvo: Tretja generacija bo odprta do 19. januarja.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki