Trenutno se predvaja:
15. oktober 2020 ob 08:44 Novice

V Piranu letos ne bodo podelili zlatega grba

Občina Piran praznuje 15. oktobra občinski praznik v spomin na ustanovitev prvega Mornariškega odreda Koper leta 1944.
Foto: SOJ RTV SLO/Ubald Trnkozy
Foto: SOJ RTV SLO/Ubald Trnkozy

Obnovljen zdravstveni dom v Luciji, kandidatura za Evropsko prestolnico kulture in, kljub epidemiji covida-19, uspešna turistična sezona so uresničeni cilji, ki jih ob današnjem prazniku Občine Piran izpostavlja župan Đenio Zadković. Občinski svetniki po drugi strani menijo, da se stvari premikajo preveč počasi in pogrešajo več vidnejših rezultatov.

Koronavirus je močno zaznamoval letošnje leto, pa tudi letošnji piranski občinski praznik. Celo za največjo naložbo, zdravstveni dom v Luciji, so se morali večji načrtovani slovesnosti odpovedati zaradi poslabšanja epidemioloških razmer. Prvič letos pa ne bodo podelili najvišjega občinskega priznanja zlati grb. Komisija v razpisanem roku namreč ni prejela nobenega predloga, čeprav jih je bilo do zdaj vsako leto cela kopica. Po eni strani je k temu morda res prispevala epidemija, ki je spomladi ugasnila javno življenje, po drugi pa se je težko otresti občutka, da je to znak nekakšnega stanja duha v občini. Ta pa je zagotovo tudi posledica velikih - ali bolje, prevelikih - pričakovanj ob Zadkovićevi zmagi na volitvah pred dvema letoma. Danes je zato med prebivalci in občinskimi svetniki pogosto slišati, da se v tem času ni nič premaknilo. Pa vendar. Zdravstveni dom je prenovljen, kljub velikim nasprotovanjem dela svetnikov. Občina je dobila zeleno luč za gradnjo pristanišča Seča. Piran je prišel v drugi krog kandidature za Evropsko prestolnico kulture in pri tem povezal istrske občine ter obmejna mesta na hrvaškem in v Italiji. Urejati so začeli Jernejev kanal. Prevzeli so Metropolovo plažo z obnovljenimi pomoli. Pospešeno pripravljajo občinski prostorski načrt.

Res pa je, da bi načrtovane cilje lažje uresničili, če bi župan imel trdno podporo v občinskem svetu. Vendar zaenkrat nič ne kaže, da si je Zadković glede koalicij premislil. Vztraja namreč, da te prinesejo zgolj politične akrobacije in trgovanja na škodo občanov. A kot poudarjajo nekateri piranski svetniki, je dejstvo, da mora tudi brez koalicije pristajati na kompromise. Razdrobljenost proračunskega denarja pa gre prav tako lahko na račun županovih načrtov razvoja občine.

Lea Širok


Zadnji prispevki