Trenutno se predvaja:
8. september 2019 ob 13:05 Novice

V Piranu zaključili 54. ex-tempore

V Piranu se je sinoči zaključil 54. slikarski ex-tempore, tradicionalna prireditev, ki jo pripravljajo Obalne galerije in ki konec poletja privabi na morje veliko umetnikov iz Slovenije, pa tudi od drugod.
Radio Koper
Pogled morske deklice Katje Bednažik Sudec. Foto: Neva Zajc/Radio Koper

Letos je sodelovalo 231 udeležencev, ki so oddali nekaj več kot 200 del. Od teh jih je mednarodna žirija za razstavo izbrala sto pet. Prvi vtis sicer ni obetal nekaj vrhunskega, pove predsednica Milena Koren Božiček, letošnjo bero pa oceni takole:

"So predvsem zelo zanimiva, tehnološko zelo inovativna dela. Končna bera je dobra."

Več kot polovica nagrad je šla v ženske roke. Grand prix je dobila Kajtja Bednažik Sudec za Poglede morske deklice. O njej je predsednica žirije dejala:

"Res izvirna. Zelo solidno delo, ki bo še odmevalo, če bo šla naprej v tej smeri oziroma, če jo bo pot vodila v tako tankočutno raziskovanje."

Mlada zmagovalka, ki rada prihaja v Piran, je na očitek tujih žirantov, da je bilo letos mladih avtorjev malo, odgovoril:

"Mogoče nas hiter tempo življenja in želja po fiktivnih uspehih odpeljejo drugam, ne da bi vztrajali tukaj, kjer so korenine."

Med mladimi je slavila Rečanka Tihana Karlovič, ki je bila v Piranu prvič, med dobitniki nagrad je bila tudi večletna udeleženka mlajše generacije in lanska zmagovalka Tina Konec, ki je imela posebej še svojo razstavo in je piransko izkušnjo ocenila takole.

"Za mano je zelo lušten teden v Piranu in za zaključek so se dodali še lepši spomini."

Vsa nagrajena dela so na ogled v Mestni galeriji, preostanek izbranih del pa v portoroškem Monfortu.

Neva Zajc


Zadnji prispevki