Trenutno se predvaja:
16. april 2021 ob 09:23 Novice

V Piranu zelena luč za Jernejev kanal in Medobčinsko upravo Istre

Svetniki sicer niso podali soglasja za postavitev mobilnih hišic v turističnem kampu hotel Boutique v Luciji.
Piranski občinski svetniki so skoraj soglasno sprejeli odločitev, da lahko Okolje Piran s sklenitvijo koncesijske pogodbe prične upravljati s pristaniščem Jernejev kanal. Foto: Radio Koper
Piranski občinski svetniki so skoraj soglasno sprejeli odločitev, da lahko Okolje Piran s sklenitvijo koncesijske pogodbe prične upravljati s pristaniščem Jernejev kanal. Foto: Radio Koper

Okolje Piran lahko začne upravljati s pristaniščem Jernejev kanal in za to sklene koncesijsko pogodbo z občino do leta 2050. Tako so piranski svetniki skorajda soglasno sklenili na včerajšni seji občinskega sveta. Zgolj z glasom več so prižgali zeleno luč za ustanovitev medobčinske uprave vseh štirih istrskih občin. Mnenja pa so bila razdeljena tudi glede soglasja za začasno postavitev mobilnih hišk v turističnem kampu hotela Boutique Portorose v Luciji. Na koncu so celjskemu podjetju Eurotas, ki ima v lasti tudi hotela Piran in Barbara v Fiesi, to možnost zavrnili s 13 glasovi.

Z lokacijsko preveritvijo je podjetje Eurotas poskušalo legalizirati postavitev osmih mobilnih hišk. Pred dvema letoma je namreč gradbena inšpekcija odredila, da jih morajo odstraniti, ker niso pridobili gradbenega dovoljenja. Večina občinskih svetnikov se je strinjala z odborom za turizem, da tovrstne namestitve ne sodijo v Portorož. Spet drugi so poudarjali, da gre zgolj za začasno rabo in da je kamp visokega cenovnega razreda dobro umeščen v prostor. Kristijan Cerovac iz GZOP-ja pa je med razpravo ostro zavrnil namigovanja iz anonimke, ki je pred sejo krožila med svetniki. Na GZOP so namreč leteli očitki, da so njegovi člani, v navezi z SD-jem, poskušali vplivati na svetnike, da bi podprli Eurotasovo lokacijsko preveritev. Cerovac je anonimko označil za poskus diskreditacije stranke ter poskus, da se v občini ne bi ničesar naredilo.

Tako kot zadnji dve leti in pol, ko so kot edini pomembenjši projekt potrdili le pristanišče Jernejev kanal. Poudaril je, da je prišel čas iskanja rešitev, kjer imajo korist vsi. Ali je to bila morda napoved konstruktivne opozicijske drže GZOP-ja, bo pokazal čas. Sicer pa so piranski svetniki brez težav soglasno podprli dve lokacijski preveritvi. In to kljub nasprotnemu mnenju ministrstva za okolje in župana. Znova smo slišali, da bodo svoje občane vedno podprli pri legalizaciji manjših neskladnih gradenj. Po drugi strani se je spet pokazalo, kako nujna je sprememba lokacijske preveritve, ki zdaj ne omogoča zavrnitve postopka že ob preverjanju elaborata. Prinesel naj bi jo šele novi Zakon o urejanju prostora, predvidoma junija.

Lea Širok


Zadnji prispevki