Trenutno se predvaja:
5. julij 2020 ob 09:32 Novice

V planinskih kočah še čakajo uporabnike bonov

Tujcev zaradi znanih razlogov ni, Slovenci pa se v hribe tradicionalno odpravljajo šele avgusta oziroma septembra. Večjega povpraševanja za unovčevanje bonov v 180ih slovenskih planinskih kočah zato zaenkrat še ni.
Planinska koča na Kumu. Foto: MMC RTV SLO
Planinska koča na Kumu. Foto: MMC RTV SLO

Generalnega sekretarja Planinske zveze Slovenije, Mateja Planka, smo vprašali, kakšno zanimanje vlada za unovčevanje turističnih bonov v planinskih kočah:

"Bilo je že kar nekaj povpraševanj, klicev, preverjanja informacij o možnostih koriščenja, vendar je bilo same realizacije zelo malo. Mogoče v kočah ob večjih turističnih središčih. Poznam primer za Dom na Komni, da so že imeli nekaj koriščenja bonov."

Kako je na Bovškem nam je povedal predsednik Planinskega društva, Robert Rot.:

"Planinska koča na Kaninu bo verjetno letos ostala zaprta, ker imamo težave z oskrbnikom in z infrastrukturo. Kar se tiče Mangrta je zaenkrat koča zaprta, ker je tako majhna, da ni mogoče zadostili vsem tem omejitvam, ki so povezane s koronavirusom. Boni zajemamo samo prenočišče. Če je v koči prostora za 30 do 40 ljudi, jih lahko prenoči le 5 ali 6, največ 10 ljudi."

Planinsko društvo Nova Gorica oskrbuje koče na Krnu, Krnskih jezerih in Lepeni. Predsednica Franka Zega.

"Prav ta vikend je stekla uporaba vavčerjev. Ljudje jih kar uporabljajo, tako enodnevne kot dvodnevne pakete. Verjamem, da se bo čez celo sezono to zelo obrestovalo v planinskih kočah in na sploh v turizmu."

Slovenske gore in hribe je lani obiskalo 1,7 milijona pohodnikov. Med njimi je vse več tujcev. Teh letos ne bo, so nam povedali nekateri oskrbniki koč na bovškem in tolminskem. Zaradi pandemije so načrtovane rezervacije že odpovedali Čehi, Nemci in Italijani.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki