Trenutno se predvaja:
10. oktober 2019 ob 08:32 Novice

V predstavi Tutošomato so liki smešne pošasti

Drevi bodo v SNG Nova Gorica premierno uprizorili novo delo Iztoka Mlakarja Tutošomato, koprodukcijo z Gledališčem Koper. Predstavo je režiral Vito Taufer.
Radio Koper
Nova uprizoritev Tutošomato predstavi družinsko zgodbo mafijca in njegovih hčera. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Mlakar je prispeval besedilo in izvirne songe te burkaške komedije s petjem, nastopa pa tudi v vlogi mafijskega družinskega očeta, ki skuša neuspešno ukrotiti svoje hčere. Nova uprizoritev Tutošomato predstavi družinsko zgodbo mafijca in njegovih hčera, ki jo igralka Patricija Jurinčič Finžgar povzame:

"V tej »familiji« vsaj navidezno kraljuje oče Baptista Minola. Kot na začetku predstave pove tudi Iztok Mlakar, Baptista Minola obvlada marsikaj, edino, česar pravzaprav ne more obvladati, so njegove tri hčerke."

Naslov Tutošomato pomeni »vse v vsem« oziroma »konec koncev«, s čimer se nanaša na problematična razmerja med liki. Kot je povedal avtor, so dramski liki smešne pošasti:

"S svojimi načrti, s svojimi zarotami, s svojimi neumnostmi in s tem, da se hočejo okoristiti, nekaj vzeti, nekaj dobiti. Smešni so v svojem narcisizmu. Vsak je seveda devianten na svoj način, kot mora v komediji tudi biti."

Liki - pošasti so odraz sodobnega sveta, je povedal režiser Vito Taufer:

"Iztok Mlakar v tem tekstu in songih analizira stanje tega sveta na svoj duhovit, ironičen in samoironičen način. V tem času, na tem stičišču nekega starega sveta, ki odhaja, ki razpada, in novega sveta, ki prihaja in še ni čisto prišel, v tem vmesnem času, v tej tišini se rojevajo pošasti."

Navdih uprizoritve so dela Shakespeara in Molièra, pa tudi »commedia dell'arte«. Nova predstava Iztoka Mlakarja Tutošomato je prefinjena komedija o človeških transvestijah, burka o zmešnjavi spolnih identitet in boju za oblast.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki