Trenutno se predvaja:
20. avgust 2019 ob 11:46 Novice

V Prvačini bodo zrasle hiške za mlade izobražence

Stanovanjski sklad novogoriške mestne občine je danes v Prvačini začel z gradnjo osmih vrstnih hišk, ki bodo končane že junija prihodnje leto. Naložba je visoka nekaj manj kot milijon evrov, občina računa tudi na Eko sklad.
Radio Koper
Hiške bodo namenjene mladim, visoko izobraženim Novogoričanom, ki bi se radi vrnili domov, pa oklevajo zaradi stanovanjske stiske. Foto: Studio Uršič in Nataša Uršič/Radio Koper

Denar za gradnjo je v celoti priskrbel novogoriški stanovanjski sklad s prodajo lastnih stanovanj in na račun racionalizacije poslovanja, je z zadovoljstvom povedal direktor Sklada Tomica Dumančić:

»Gre za osem stanovanj v velikosti približno 73 m2,z urejeno infrastrukturo in parkirišči. V načelu so namenjena mladim, ki so končali študij, si ustvarili družino ter se vrnili v Novo Gorico in potrebujejo stanovanje."

Računajo na kar polovično povrnitev sredstev s strani Eko sklada.

"Stvar je tako daleč, da smo že pripravili dokumentacijo za Eko sklad in računamo na nepovratna sredstva."

Osem vrstnih hišk sicer ne bo rešilo velike stanovanjske stiske več sto čakajočih na listi Stanovanjskega sklada. Med njimi je veliko povpraševanja po varovanih stanovanjih. Župan Klemen Miklavič je zato napovedal načrte stanovanjske politike mestne občine v prihodnosti.

"V tem trenutku se osredotočamo na področje Liskurja. Vemo, da tam želimo postaviti skupnostne modele. Tam ne bodo samo neprofitna stanovanja, temveč se bo vzpostavil nek življenjski slog, neko sobivanje. Iščemo ekonomski model, ki bo naredil ta stanovanja dostopna tistim, ki še nimajo redne službe oziroma so jo komaj dobili, si vzpostavili družino, vendar še nimajo neke kreditne sposobnosti ali denarja na zalogi.

Tomici Dumančič se sicer v prihodnjih dnevih izteče mandat, zato bo moral novi direktor Sklada čim prej pripraviti razpis za oddajo neprofitnih hišk v Prvačin v najem. Najemna doba naj bi trajala deset let.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki