Trenutno se predvaja:
1. junij 2020 ob 10:46 Novice

V Sežani in Kopru ugotavljanje prisotnosti protiteles na Covid 19

V Kopru se izteka prvi teden, odkar so omogočili samoplačniška testiranja na Covid-19. Brise jemljejo pred enoto zdravstvenega doma na Bonifiki, kjer je bila med epidemijo vstopna točka. Testiranja imajo tudi v Sežani, in sicer po vzoru 'drive in'.
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

V Covid ambulanti na urgenci Zdravstvenega doma Sežana samoplačniški odvzem brisa stane 107 evrov. Pokazal bo, ali ste okuženi z novim koronavirusom. Z današnjim dnem dodajajo še možnost odvzema krvi za hitri test, s katerim ugotavljajo prisotnost protiteles virusa, kar bi pomenilo, da ste z njim že bili v stiku. Oba testa skupaj sta 8 evrov dražja. 18 evrov pa stane hitri krvni test brez jemanja brisa, tega opravljajo samo v laboratoriju. Urnik Covid ambulante v Sežani bodo sproti prilagajali potrebam uporabnikov. Kakšne bodo, še ne morejo napovedovati. So se pa za to možnost odločili zaradi vprašanj, ki so se pojavila z odpiranjem meje z Italijo. O zanimanju za samoplačniški odvzem brisa v Kopru pa več strokovna direktorica tamkajšnjega zdravstvenega doma, Ljubica Kolander Bizjak:

"Zanimanja je precej, saj ljudje potujejo v druge države, ki od njih zahtevajo taka potrdila. Na testiranja pošiljajo tudi delodajalci, ki so tudi plačniki. Od 6 do 10 oseb pride vsak dan."

Naročanje poteka prek izbranega osebnega zdravnika. Ta obvesti Covid ambulanto, ki zainteresiranim sporoči točen termin prihoda.

"Pri nas je cena 110 evrov. Pokriti moramo stroške samega brisa in druge materialne stroške. In del tega denarja dobijo naši zaposleni."

Testiranje bo smiselno in potrebno vsaj v prvih mesecih po koncu epidemije, se strinjajo strokovnjaki. Zdajšnje obdobje je še posebej občutljivo, saj je v prvi vrsti treba preprečiti nov izbruh bolezni.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki