Trenutno se predvaja:
25. april 2019 ob 16:30 Novice

V Sežani predpremierno zavrteli dokumentarec Karmela

V Kosovelovem domu v Sežani je bila v sredo predpremiera dokumentarno igranega filma Karmela Marka Sosiča. V njem pripoveduje o usodi sestre pesnika Srečka Kosovela Karmele, vrhunske pianistke, ki je večji del življenja preživela na tujem.
M. Zlobec|Avgust Černigoj in Karmela Kosovel, sestra Srečka Kosovela.
Karmela Kosovel z Avgustom Černigojem. Foto: M. Zlobec

Zamisel o filmu, ki bi povedal zgodbo o Karmeli Kosovel, je pri režiserju sprožilo odkritje knjige pisem Josipa Vidmarja, v katerih ji izpričuje svojo ljubezen. Karmela je ne vrača. To pa niso edini za film pomembni zapisi. Marko Sosič:

"Predvsem je bilo pa za realizacijo tega filma pomembno, da je v istem času skorajda prišla na dan zapuščina njenih pisem, ki je bila shranjena v Kosovelovi knjižnici v Sežani in darovana Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani."

Sosič se je podal na odkrivanje Karmeline usode skupaj s kolegoma Alešem Bergerjem in Ludwigom Hartingerjem. Nadarjeno pianistko pa upodobi pianistka Špela Horvat, ki je po predstavi povedala:

"Še en vzor je postala zame osebno. Koliko stvari v življenju je doživela, koliko truda vložila, vzor, no, druge besede nimam."

Podstat filmske pripovedi so Karmeline ljubezni, kjer ima pomembno vlogo Avgust Černigoj, vse nedokončane, razen zadnje, poroke s slikarjem Alfonsom Graberjem, zaradi katerega je ostala v tujini in najverjetneje prenehala igrati klavir. Pripoved o ženski svoje dobe, ujeti v patriarhalna razmerja in zato neizpolnjeni usodi je izjemno poetična ne le v besedi, marveč tudi v sliki Roberta Dopliharja in izjemni montaži Zlatjana Čutkova. Dokumentarec bo na TV Slovenija premierno na sporedu v maju.

Neva Zajc


Zadnji prispevki