Trenutno se predvaja:
3. maj 2021 ob 08:56 Novice

V slovenski Istri premalo komunalnih privezov

Komunalni privezi za domačine so že vrsto let trd oreh za občine. V krajevnih pristaniščih od Valdoltre do Seče je na voljo 1685 komunalnih privezov. Samo v koprski in piranski občini je na čakalnem seznamu 1034 prosilcev.
Hotel Koper. Foto: BoBo Foto: BoBo
Hotel Koper. Foto: BoBo Foto: BoBo

Do komunalnih privezov so upravičeni občani vseh štirih občin v slovenski Istri. Čakalne liste zanje so vedno daljše, samo v Kopru in Ankaranu bi potrebovali 700 dodatnih komunalnih privezov. K večjemu povpraševanju je nekaj prispevala tudi epidemija, saj je razdalja med obiskovalci na plaži priporočljiva, skorajda obvezna.

Dimitrij Šamšal iz koprske Marjetice pravi: "Mi dobivamo skoraj pet prijav vsak teden. Mogoče se fluktuacija dogaja na manjših privezih, privezih do pet metrov. Tu lista še nekako napreduje. A težave so pri večjih privezih, kjer je lista 'zabetonirana' in se ne premika. Pa še prihajajo pobude, da bi ljudje zamenjali manjši čoln za večje."

Nekateri na priveze čakajo več let, včasih so čakalne sezname podaljševale še nepoštene prakse - ena izmed teh je bila, da so ljudje prodali plovilo in nov lastnik je z njim dobil še privez. Take prakse so zdaj vsaj delno omejene z občinskimi odloki, je povedal Šamšal:
"Sedaj je podajanja teh privezov vedno manj. Tudi občinski odloki narekujejo, da se privez veže na uporabnika in ne več na plovilo."

Nekaj možnosti za ublažitev pomanjkanja komunalnih privezov se v prihodnjih letih obeta Pirančanom, kjer je trenutno na čakalni listi 334 prosilcev. Z ureditvijo Jernejevega kanala naj bi pridobili 280 privezov za plovila do šest metrov. Pripravili bodo tudi nov seznam upravičencev. Ureditev mandrača in komunalnih privezov načrtujejo tudi v Ankaranu, kjer je občina za ureditev območja Svete Katarine že pridobila ključne površine.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki