Trenutno se predvaja:
26. januar 2021 ob 13:35 Novice

V šole so se vrnili učenci prvih treh razredov

V obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji so izobraževalni proces na šolah organizirali predvsem po izkušnjah iz lanskega obdobja. Obiskali smo nekaj obalnih šol.
V šolske klopi so najprej sedli otroci prvih, drugih in tretjih razredov. Foto: BoBo
V šolske klopi so najprej sedli otroci prvih, drugih in tretjih razredov. Foto: BoBo

Pred Osnovno šolo Koper so učence prvih treh razredov pričakale table s sončki, ki označujejo ločene vhode posameznih razredov. Snidenja s sošolci in učitelji sta se razveselila Valentina in Erik: "Šola mi je bila vedno všeč, sem jo imela rada vedno tudi zaradi prijateljev in učiteljice so zelo prijazne. / Vem, da se bomo zdaj ko smo sept v šoli dobro imeli. Upam, da bomo šli kaj ven na zrak in da bomo prezračevali, da ne bo korone v učilnici, boljše se je igrat v šoli, kot pa doma bit sam."
V šolo se je vrnilo vseh 308 učencev prvega triletja, je povedala ravnateljica Ingrid Poropat. Pedagoškega kadra imajo trenutno dovolj: "Testiralo se je sto zaposlenih, med katerimi so bili učitelji, tehnično, administativno osebje, imeli smo dva pozitivna primera. Vendar smo že pred samim pričetkom testiranja imeli pripravljen tudi plan B in skupino učiteljev in študentov, ki bi ob morebitni večji odsotnosti lahko `skočili´ v razred."

Za učence izolske Osnovne šole Livade so zjutraj pripravili poseben sprejem s pravljico. O čem vse so se pogovarjali v prvih šolskih urah, sta povedali tretješolki Maša in Alja: "Kako smo bili doma, kaj smo počeli. Sem zelo pogrešala sošolce in tudi učitelje. / Tudi meni je bilo lepo, ker sem pogrešala sošolce. Smo se učili poštevanko 2 in štiri in deljenje."

Ob ukrepih je zahtevnejša predvsem organizacija jutranjega in popoldanskega varstva, je povedala ravnateljica izolske Osnovne šole Livade Maja Cetin: "Prvi razredi imajo svoje sanitarije, tako tudi drugi in tretji, da se čim manj mešajo, da ostajajo v svojih skupinah. Tudi podaljašno bivanje je organizirano tako, vsak ostaja v svoji skupini do konca, ni združevanja, zato smo morali počrpati tudi več kadra in smo potrebovali več ljudi za nadomeščanja.
Na šolah pričakujejo tudi navodila, kako bo s testiranjem zaposlenih v prihodnjih tednih."

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki