Trenutno se predvaja:
7. avgust 2018 ob 17:18Novice

V Tolminska korita vozi tudi minibus

Število obiskovalcev naravne znamenitosti je vse večje in ga bo v prihodnosti treba omejiti. Pomanjkanje parkirnih mest za zdaj rešujejo z informativno tablo v Tolminu in z avtobusnimi prevozi.
Sotočje Tolminke in Zadlaščice.
Sotočje Tolminke in Zadlaščice. Foto: Wikipedia

Tolminska korita so najbolj obiskana znamenitost na Tolminskem, posledično so tudi prometno vse bolj obremenjena. Občina Tolmin je zato letos razširila še zadnji odsek dostopne ceste in se dogovorila za začasno dodatno parkirišče na travniku v konici sezone. Z Javnim zavodom za turizem Dolina Soče je na Gregorčičevi ulici v Tolminu postavila obveščevalno tablo, ki voznike pravočasno opozori, če so vsa parkirna mesta zasedena. Obiskovalci lahko tako parkirajo v Tolminu in se za en evro do Tolminskih korit odpeljejo z minibusom, ki bo vozil do 2. septembra.

Vseh sto parkirnih mest pri Tolminskih koritih je bilo danes dopoldne zasedenih. Obiskovalce po novem na to že v Tolminu opozarja tabla z napisom "prosto" ali "zasedeno". Mateja Leban iz zavoda Turizem Dolina Soče je pojasnila: "Če je zasedeno, jih usmeri nazaj na parkirišče in na 'shuttle', ki jih lahko pripelje nazaj do Tolminskih korit." Minibus iz Tolmina vozi vsako polno uro med 10. in 16., nazaj pa 10 minut čez vsako polno uro.

Če je Tolminska korita še leta 2006 obiskalo 12.000 ljudi, je bila lani številka rekordna - dobrih 55.000. Kot pravi Lebanova, tudi letos beležijo rast. Samo do avgusta so imeli že 37.000 obiskovalcev. "V aprilu in maju smo imeli več kot 60-odstotni porast. Če prištejemo še junij, smo še vedno nad 50 odstotki."

"Zelo se spreminja in ureja, tako, da je kar lepo, kar na nivo prihaja," je dejal obiskovalec Denis. Kakšne tri četrtine obiskovalcev sicer predstavljajo tujci, med njimi tudi Ema iz Francije, ki s fantom deset dni potuje po Sloveniji. Povedala nam je: "Res je veličastno, neverjetno. To je najlepši kraj, ki sem ga kdaj obiskala. Vsak bi moral imeti možnost videti ta ohranjena korita, zato bi morda morali omejiti število ljudi, ki si jih lahko naenkrat ogleda, ker je res lepo biti tu zdaj, ko je mirno in še ne preveč obljudeno."

"S tega vidika bomo morali verjetno v najvišji sezoni - julija in avgusta - nekako omejiti število obiskovalcev. Kako in koliko, bomo šele videli," je pritrdila Lebanova. Vsi si namreč želijo, da bi bili gostje ob obisku korit Tolminke in Zadlaščice z znamenitim Hudičevim mostom, toplim vrelcem in skalo v obliki medvedove glave kar čim bolj zadovoljni.

Mariša Bizjak


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki