Trenutno se predvaja:
13. januar 2021 ob 09:14 Novice

V tolminskem domu upokojencev potrjenih 55 okužb

Tolminska občina je ena tistih, ki ta teden izstopa po velikem številu okužb, predvsem na račun Doma upokojencev Tolmin, kjer so doslej potrdili 53 okužb med 132 stanovalci in dve med zaposlenimi.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prava številka se bo pokazala prihodnji teden, saj bodo testiranje ponovili v ponedeljek. A ne gre le za izbruh v domu upokojencev, temveč se okužbe širijo tudi drugod na Tolminskem.

Testiranje danes in jutri
Tisti brez simptomov, ki niso v karanteni, se lahko testirajo v dvorani šolskega centra v Tolminu danes med 14. in 18. uro ter jutri od 8. do 12. ure. Urnik hitrega testiranja bodo prilagajali vsak teden.

110 od 132 oskrbovancev doma upokojencev v Tolminu se je nekaj dni pred novim letom sicer cepilo, a prva doza ni bila dovolj, da bi še naprej kljubovali vdoru koronavirusa, kar jim je več mesecev uspevalo. Kot pojasnjuje Ines Krajnik, direktorica doma upokojencev Podbrdo, pod katerega spada tudi tolminska enota, večina oskrbovancev ostaja v svojih sobah, medtem ko so rdečo cono v kletnih prostorih dodatno uredili: "Pripravili, razširili smo jo za tiste, ki bi morda potrebovali kisik. Zaenkrat imajo bolj blage simptome, sedem jih je na kisiku."

Doslej se je v domu cepilo 15 zaposlenih, z nadaljnjim cepljenjem bodo morali zaradi okužb počakati. Te pa se po novoletnih praznikih pričakovano širijo tudi drugod, priznava Miha Vencelj iz štaba civilne zaščite občine Tolmin: "Zdaj moramo te številke malo predelati, da vidimo, kje med populacijo se pojavlja največje število okužb, potem bomo verjetno s kakšnimi opozorili poskušali nagovoriti prebivalce."

V zdravstvenem domu Tolmin cepljenje proti covidu-19 sicer izvajajo že tretji teden. Poleg oskrbovancev domov za ostarele so trenutno na vrsti zaposleni v vzgojno-varstvenih zavodih in zdravstveni delavci. Neželenih učinkov niso zaznali, zanimanja za cepljenje je precej. V naslednjih dneh bodo cepili starejšo populacijo.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki