Trenutno se predvaja:
22. oktober 2019 ob 16:07 Glasba

V Trstu se je sklenil Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi

Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi je od 6. septembra z enajstimi koncerti poleg domačega Kanala obiskal Gorico, Bardo v Benečiji in Novo Gorico.
Radio Koper/Feguš Quartet|
Foto: Feguš Quartet

S svojimi sporedi je festival razkrival širino zvočnosti 20. in 21. stoletja ter v zakladnico slovenske glasbe prispeval nekaj novitet. Za eno je poskrbel tudi Feguš kvartet.

Štirje bratje, violinista Filip in Simon Peter, violist Andrej ter violončelist Jernej Feguš tvorijo godalni kvartet, ki kljub mladosti članov deluje že 27 let. Tokrat je v svojo sredo povabil še harmonikarja Boruta Zagoranskega, ki je spodbudil nastanek Bobičeve skladbe Tango Concertante za Harmoniko in godalni kvartet. Popestril je tudi zvočnost Dvoržakovih bagatel in Tangov Astorja Piazzole.

Čisto pisavo godalnega kvarteta pa so bratje Feguš predstavili z Mozartovim Kvartetom v d-molu ter noviteti In memoriam, ki jo je Simon Peter Feguš posvetil spominu na nedavno preminulo mamo. Ganljivo delo ne ravno moderne, a zelo intenzivne zvočnosti je zaokrožilo prvi del sporeda, ki se je v drugem sprostil z redko slišanimi Dvoržakovimi bagatelami, prirejenimi za harmoniko, dve violini in violo ter glasbi Astorja Piazzolle.

Člani kvarteta so bili ponosni, da so lahko zaokrožili letošnji festival. Andrej Feguš:

"Štejemo si v zelo veliko čast, da smo lahko zaključili ta velik, pomemben, 40 let trajajoč festival Kogojevi dnevi."

Zadovoljstvo je po koncertu izrazil tudi tržaški organizator, ravnatelj Glasbene matice Bogdan Kralj:

"Tradicija je že, da se Kogojevi dnevi zaključujejo v Trstu, kjer se je Marij Kogoj rodil, tudi naša šola se imenuje po Mariju Kogoju. Za nas je zelo pomembno, da smo uvrščeni v ta mednarodni festival, ki ga obiskujejo izvrstni izvajalci, med katerimi so tudi današnji."

In kot vsako leto, so se tudi sinoči organizatorji festivala, člani Kulturnega društva Soča iz Kanala s predsednico Ljudmilo Zimic s svojim obiskom pridružili številnemu tržaškemu občinstvu.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki