Trenutno se predvaja:
21. februar 2021 ob 08:16 Novice

V tržaškem muzeju Revoltella na ogled tudi Spacal

V galeriji tržaškega muzeja Revoltella so ob ponovnem odprtju postavili razstavo »Tržaški slikarji druge polovice dvajsetega stoletja«.
Foto: turismofvg.it
Foto: turismofvg.it

Pandemija je na nek način ponudila priložnost domačim umetnikom, saj so nekatera njihova dela v depojih muzeja počivala že več let. Med deli 37 avtorjev, Slovence zastopa Lojze Spacal.

Poleg manjše črno-bele grafike je na razstavi na ogled tudi Spacalova slika na platnu iz leta 1968 in lesena skulptura v obliki klepsidre s stilističnimi podobami značilnimi za figurativno izražanje Lojzeta Spacala. Kustosinja Susanna Gregorat je povedala: "Lojze Spacal je odigral pomembno vlogo v tržaški umetniški panorami. Razstavljamo njegovo čudovito jesensko upodobitev Krasa in posebno leseno skulpturo iz serije mestnih oziroma predmestnih podob."

Na ogled tri mesece
Razstava bo na ogled do junija, do konca marca pa je obisk vseh mestnih muzejev v Trstu brezplačen.

Izbor slik je zelo raznolik: od post - impresionističnih upodobitev tržaških mestnih ulic in pristanišča, do inovativnih pristopov neorealizma z močnimi barvnimi kontrasti. Posebno pozornost so namenili enajstim tržaškim slikarkam, med katerimi izstopajo Leonor Fini, Miela Reina in Felicita Frai, dodaja Gregorattijeva: "Na ženske se pogosto pozabi, ko se govori o znanih umetnikih 20. stoletja. V resnici vsako od njih odlikuje svojevrstna vitalnost in umetniška pot, ki je z umetnostnozgodovinskega vidika izrednega pomena."

Na razstavo so uvrstili tudi dela nekaterih umetnikov, ki so se v Trst preselili iz Istre in dela mednarodno priznanih italijanskih slikarjev 20. stoletja, ki jih je muzej kupil v povojnem času na pobudo Rima. Z obiskom so zadovoljni: v petih dneh so našteli 300 obiskovalcev, kljub temu da so muzeji ob koncih tedna po državnem odloku zaprti.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki